Millaisen rakkauskirjeen koira kirjoittaisi?

0
Anton Lämsä ja Santeri Nurmi lukivat Viljon rakkauskirjettä. Takana näkyvät Kasper Pusa, Mikko Laine, Voima Tuomasjukka, Pauli Lähde ja Miika Seppä. Maarit Haapasaarella on useita vastaavia koiraprojekteja Turun seudulla.
Anton Lämsä ja Santeri Nurmi lukivat Viljon rakkauskirjettä. Takana näkyvät Kasper Pusa, Mikko Laine, Voima Tuomasjukka, Pauli Lähde ja Miika Seppä. Maarit Haapasaarella on useita vastaavia koiraprojekteja Turun seudulla.
Anton Lämsä ja Santeri Nurmi lukivat Viljon rakkauskirjettä. Takana näkyvät Kasper Pusa, Mikko Laine, Voima Tuomasjukka, Pauli Lähde ja Miika Seppä. Maarit Haapasaarella on useita vastaavia koiraprojekteja Turun seudulla.

Kaarinassa koululaiset ovat lukeneet koiralle ja harjoitelleet samalla lukutaitoa. Paimiossa kokeiltiin tänä syksynä samantapaista formaattia: koiralle kirjoittamista.

Koirana on sama karvainen kaveri kuin Kaarinassakin, berninpaimenkoira Viljo-Valdemar. Hänelle kirjoitetaan osana Turun Sanataideyhdistyksen kiertokoulu Kiekua. Mukana on sanataiteilija Veera Vähämaa ja tietenkin myös Viljon omistaja, Hali-Koira-yrittäjä Maarit Haapasaari.

Vähämaa kertoo Hanhijoen kuudesluokkalaisille, että voimakkaat tarinat syntyvät yleensä tilanteista, joissa tunteet repivät osapuolia eri suuntiin ja henkilöhahmojen välillä on suuri jännite. Viljon puolesta kirjoitetaankin nyt rakkauskirje.

Hetken kuluttua on aika lukea lasten tuotokset ääneen. Kirjoitukset herättävät läsnäolijoissa suurta hilpeyttä.

– Kreetta, sinun sontasikin on kuin rakkauden runoutta, julistetaan eräässä koiramaisessa hengentuotteessa.

Vähämaa taustoittaa, että kaikessa lukemisessa ja kirjoittamisessa on kyse empatiasta ja samastumisesta. Lapsesta on vapauttavaa asettua koiran asemaan ja kirjoittaa Viljosta minä-muodossa. Kirjoitusvirheistäkään ei tarvitse välittää, sillä kuka sen tietää, millaisia kirjoitustaitoja Viljolla on.

Lue lisää Kirjoitetaan koiralle -hankkeesta 3.10.2014 lehdestä