Vahakabinetti heräsi henkiin

0

Sauvon kunnanvaltuuston kokoukset ovat olleet perinteisesti uneliaita, jopa ikävystyttäviä. Keskustelu on ollut niukkaa, ja esityslistalla on ollut enimmäkseen rutiiniluonteisia asioita. Aniharvoin on tehty sen kokoluokan päätöksiä, että valtuutetut olisivat äityneet kiihkeään keskusteluun ja lehdistö voimaperäiseen otsikointiin.

Kovin toiminnallisia eivät ole Sauvon valtuustosta takavuosina otetutut valokuvatkaan. Suut ovat tiukasti kiinni, käsillä ei huidota. Syntyy vaikutelma, että huomattava osa päättäjistä on nukahtamisen partaalla.

Näin siis ennen. Tällä valtuustokaudella meininki on selvästi piristynyt. Esimerkiksi viime maanantaina uneliaisuus oli tipotiessään. Kokouksessa pidettiin kymmeniä puheenvuoroja, esitettiin lukuisia rohkeita väitteitä ja kuultiin monia vahvoja vasta-argumentteja. Ja lopuksi tietenkin äänestettiin.

Keskustelu kumpusi Sauvon vesihuollon yhtiöittämisestä. Sauvo aikoo seurata Paimion esimerkkiä ja kikkailla taseensa kuntoon perustamalla yhtiön jatkamaan kunnan vesilaitoksen toimintaa.

Kokouksessa esitettiin kritiikkiä muun muassa sen johdosta, ettei yhtiöittämishankkeen tarkoitusperiä ole tuotu riittävästi julki. Perimmältään kyse on kriisikuntakriteerin välttämisestä tasekorjauksella, mutta yhtiöittämispykälän päätösehdotuksessa hankkeen tarkoitusperiin ei millään tavoin viitattu. Ei myöskään kyseisen asiakohdan esittelytekstissä.

Avoimen päätöksenteon kriteereihin kuuluu, että toiminnan tavoitteet tuodaan selkeästi julki.

Avoimen päätöksenteon kriteereihin kuuluu, että toiminnan tavoitteet tuodaan selkeästi julki. Sitä näkyvämmin, mitä isommasta asiasta on kysymys. Nyt ei niin menetelty. Olkoonkin, että maanantaina oli kyse vasta yhtiön perustamisesta. Ei siis vielä vesilaitoksen toiminnan siirtämisestä yhtiölle.

Kun tiedonsaanti on niukkaa, syntyy kaikenlaisia olettamuksia ja väärinkäsityksiä. Maanantaina moni Sauvon valtuutetuista arveli vesihuollon yhtiöittämisen – mikäli niin pitkälle mennään – nostavan sauvolaisten vesimaksut pilviin.

No, korotuksia on varmasti joka tapauksessa luvassa, sillä Sauvon kunnan tilintarkastajat ovat jo pitkään peränneet vesihuoltoon kustannusvastaavuutta.

Mutta onko yhtiöittäminen sinänsä kustannuksia oleellisesti nostava toimenpide? Sitä kannattaa kysyä paimiolaisilta. Laajamittaista nurinaa ei ole Paimiossa toistaiseksi ilmennyt, mutta saattaahan olla, että senkin aika vielä tulee.