Ihan pimeää

0

On niin pimeää iltaisin. Parina aamuna sumu on suhrustanut näkyvyyttä niin, että tuntuu kuin elettäisiin jossain haamumaailmassa. Sumu huurruttaa auton ikkunat ja kiillottaa pimeät tienpinnat. On vaikea nähdä lähelle, saati sitten vähän kauemmaksi.
Ihan pimeää on ja ihan pimeitä kulkijoita. Olette varmaan muutkin huomanneet?
Kevyen liikenteen eli kävelijöiden, ulkoilijoiden, koirantaluttajien ja pyöräilijöiden sun muiden rullasuksijoiden pitäisi tehdä kaikkensa, että he näkyvät, mutta silti heistä vain ihan murto-osa näkyy. Loput liikkuvat henkensä kaupalla, tyypillisesti tummiin pukeutuneina. Näiden kulkijoiden huomaaminen vaatii oivallista hämäränäköä ja toisinaan ihan intuitiota – tosin näillä aavistuksilla on joskus selvittykin läheltä piti tilanteista.
Kevyttä liikennettä pitää varoa, mutta miksi kevyt liikenne ei varo meitä autoilijoita?
Aina toitotetaan, että syksyn pimeydessä kevyen liikenteen huomiointi vaatii autoilijalta entistä suurempaa tarkkuutta. Miksei sanota niin päin kun asia usein on: näkyminen on myös ilman konevoimaa kulkevan kulkijan vastuulla!
On heijastimia, heijastinliivejä ja ulkoiluasuja, joissa on heijastavia saumoja ja materiaaleja. Mutta mistä kaapin perukoilta se kuitenkin löytyy ylle se tumma takki, jossa ei heijastusta näy ja mustat pöksyt ja tumma pipo? Mistä löytyy se halu sulautua huomaamattomana pimeään?

Kevyttä liikennettä pitää varoa, mutta miksi kevyt liikenne ei varo meitä autoilijoita?

Kyllä se totta on, että auton ikkunat pitää skrapata kunnolla ja huurteetkin kuivattaa ennenkuin lähtee liikkeelle. Ikkunoita kannattaa pestä ja samoin ajovaloja. Kyllä nämä konstit auttavat autoilijan näkyvyyttä, mutta kuka komentaisi kulkijaa pukemaan ylleen heijastimia?
Miten kummassa ihan pieniäkin lapsia, nuorista puhumattakaan, päästetään kotoa iltaisin liikkeelle ilman kunnon näkyvyyttä? Kuka pistää kaksi pentua: tenavan ja koiran liikkeelle ilman heijastinta, kun ulkoilutusreitin varrella on tienylityksiä ja vilkasliikenteisiä teitä? Pitäisikö vanhempia alkaa sakottaa siitä, että lapsi on laitettu heppoisin varustein liikkumaan pimeään liikenteeseen. Onko se melkein kuin heitteillejättö?
Varaudutaan risteyksissä ajoissa pysähtymisiin, varotaan kun lähestytään suojatietä. Varaudutaan siihenkin, että tiellä voi olla jäätä. Väistetään toista, ja annetaan tilaa. Varaudu, tai jotain voi sattua. Se ei paljon perästä lohduta, kenen se vika oli.