Luvassa metkuja ja vehkeilyjä?

0

Tulevat eduskuntavaalit ovat vilkastuttaneet tuntuvasti poliittista keskustelua. Maakuntatasolla peli on vielä toistaiseksi ollut siistiä, mutta monenlaisia metkuja ja vehkeilyjä on odotettavissa viimeistään kevättalvella.
Kilpailuasetelmissa eivät ole pelkästään puolueet. Myös ehdokkaat puolueiden sisällä kilpailevat rajusti keskenään. Tätä sisäistä kilpailua tosin halutaan puolueissa vähätellä.
Tuima poliittinen vääntö on meneillään myös maakuntajohtajan valintaan liittyen. Vakka-Suomen suunnalla tulilinjalle on joutunut Varsinais-Suomen maakuntavaltuuston puheenjohtaja Pekka Myllymäki. Hän on yksi vahvoista ehdokkaista Varsinais-Suomen uudeksi maakuntajohtajaksi, jonka maakuntavaltuusto valitsee joulukuun 8. päivän kokouksessaan.
Myllymäen kohdalla ei ehkä ole kyse pelkästään poliittisesta ajojahdista. Mikäli julkisuuteen tulleet tiedot pitävät paikkansa, hän on viime vuosina ollut melkoinen taakka Vakka-Suomen Sanomien toimitukselle. Myllymäen kerrotaan painostaneen ja ohjeistaneen lehteä toiveidensa mukaiseen kirjoitteluun useilla kymmenillä yhteydenotoilla. Pääsääntöisesti Myllymäen toiveet ovat kuitenkin olleet varsin vaatimattomia. Hän on esimerkiksi pyytänyt, että hänen kuviaan ja näkemyksiään julkaistaisiin enemmän Vakka-Suomen Sanomien sivuilla.
Koko asian voisi ohittaa vienolla hymyllä ja olankohautuksella, ellei Myllymäki olisi ryydittänyt toiveitaan vetoamalla ”asemavaltuuksiinsa” sekä todelliseen tai kuviteltuun rooliinsa ”kaikkien maakuntamme kuntien valtuustojen nuijan varressa”.
Myllymäki on saanut asian johdosta nuhteita Mynämäen kunnanhallituksen järjestämässä keskustelutilaisuudessa. Asia olisi tullut sillä kuitatuksi, ellei Myllymäkeä oltaisi tänä syksynä ryhdytty voimakkaasti kampeamaan kuntayhtymän omistaman Vakka-Suomen Sanomien hallitukseen.
Pekka Myllymäki on julkisuudessa kiistänyt painostamisen. Hän katsoo antaneensa vain ”lukijapalautetta”.

Varsinaisia painostusyrityksiä – edes lieviä – ei Peimarin suunnan poliitikkojen ja virkamiesten taholta ole tullut miesmuistiin.

Viime eduskuntavaalien alla Kunnallislehteenkin tuli kyselyjä esimerkiksi siitä, miksi jonkun ehdokkaan haastattelu oli lehdessä ensimmäisenä ja miksi jonkun toisen viimeisenä. Tai miksi joku kuva oli toista isompi. Varsinaisia painostusyrityksiä – edes lieviä – ei Peimarin suunnan poliitikkojen ja virkamiesten taholta ole kuitenkaan tullut miesmuistiin.
Nykypäivän päättäjät ja ehdokkaat ovat pääsääntöisesti fiksuja ja valveutuneita. He tietävät, että tiedotusvälineiden painostaminen ja ohjeistaminen on varmin tapa torpedoida omat poliittiset päämääränsä ja hankkeensa.