Puun pienpoltto tappaa Suomessa 250 ihmistä joka vuosi

0

Terveyden ja hyvinvoinnin laitoksen (THL) arvion mukaan noin 250 suomalaista kuolee vuosittain ennenaikaisesti puun pienpoltosta syntyvien pienhiukkasten aiheuttamiin sairauksiin. Liedossa tänään tiistaina 4.11. järjestettävässä ilmanlaatu- ja pienhiukkasseminaarissa pohditaan mm. sitä, voidaanko asiaan vaikuttaa riittävästi tulisijojen kehittämistyöllä ja tiedottamalla oikeista puunpolttotavoista. Asiantuntijoina paikalla ovat mm. THL:n ylilääkäri Raimo O. Salonen ja Helsingin yliopiston professori Veli-Pekka Tynkkynen.

Nykyään yli 90 prosenttiin uusista pientaloista tehdään varaava takka, mutta tämän päivän uudisrakentajat eivät läheskään aina osaa polttaa puuta tehokkaasti. Pientulisijoista kuten takoista, kamiinoista ja puukiukaista syntyy nyt Suomen nokipäästöistä yhtä suuri osa kuin diesel-ajoneuvoista. Esimerkiksi Helsingissä puun pienpoltto on Ilmatieteen laitoksen mukaan suurin ilman pilaaja ja liikenne tulee vasta kakkosena.

– Puun pienpolton osalta päästöluokitukset ja rajoitukset puuttuvat vielä kokonaan. Onko kysymyksessä kuitenkin niin suuri ongelma, että jonkinlaiset rajoitukset ovat tarpeen? energianeuvoja Antti Numminen kysyy.