Älä kokkaile uudenvuodenaattona humalassa

0

Uudenvuodenaatto on Suomessa yksi vuoden humalahakuisimmista päivistä. Se näkyy muun muassa tulipalojen määrässä.  Jouluna sattuu keskimäärin 30 tulipaloa päivässä ja uudenvuodenaattona yli kolminkertainen määrä tähän verrattuna eli noin sata tulipaloa.
Joulukuu on tulipalojen kokonaismäärällä mitattuna talvikauden vaarallisin kuukausi. Vuosien 2011-2013 joulukuisissa paloissa kuoli yhteensä 26 ihmistä.
Koneet ja sähkölaitteet aiheuttavat lähes kolmanneksen paloista, joiden syttymissyy on selvillä. Vielä useammin palon aiheuttaa kuitenkin joko ruuanlaitto, tulisija tai kynttilä.
Ruuanlaitto on merkittävä syttymissyy erityisesti kerrostaloissa, joissa jopa 45 prosenttia tulipaloista aiheutuu hellan ääressä hääräämisestä. Humalassa huolimattomuus lisääntyy selvästi, joten alkoholin vaikutuksen alaisena kannattaa pidättäytyä ruuanlaitosta kokonaan ja napostella pelkästään kylmiä välipaloja.
Suomen Palopäällystöliitto muistuttaa, että paloturvallisuudessa lähtökohtana on ennaltaehkäisy.
-Tunnista mahdolliset vaaranpaikat etukäteen, minimoi riskit, hanki kotiisi alkusammutusvälineitä ja mieti, kuinka vahingon sattuessa toimitaan, liitosta neuvotaan.
Palovaroitin on kodin paloturvallisuuslaitteiden numero ykkönen. Jokaista alkavaa 60 neliömetriä kohden tulee olla vähintään yksi palovaroitin. Mutta pelkkä varoitin ei riitä.
-Pidä keittiö siistinä, älä jätä hellan viereen syttyvää materiaalia. Huollata vialliset sähkölaitteet. Älä jätä elävää tulta yksin palamaan. Muista ennakoida, se kannattaa aina, viestittää Palopäällystöliitto.