Joulurauhaa ja hiljaisuutta

0

”Mene tyynesti hälyn ja kiireen keskelle, ja muista mikä rauha voi kätkeytyä hiljaisuuteen.”
Tämän joulun alla tämä tuntemattoman kirjoittajan lausahdus on noussut mieleeni useamman kerran. Ja tuntunut niin todelta. Jos haluaa rauhoittua, pitää osata pysähtyä.
Kiire kiiruhtaa meitä kaikkia niin paljon. Ei ole aikaa kuunnella kunnolla, ei ole aikaa miettiä omia ajatuksia. Pikaistuksissaan suusta voi tunkea sanoja, joita ei ole toiselle tarkoittanut. Teot voivat olla sellaisia, että ne satuttavat tai aiheuttavat ongelmia. Kiireestä kärsii perhe, läheiset, omaiset, työtoverit ja ystävät, ja eniten sinä tai minä itse.
Mikä rauha voi kätkeytyä hiljaisuuteen?
Se rauha voisi olla itsetuntemus. Se on omia ajatuksia ja aikaa toisille ihmisille, hyväksyntää ja avoimuutta. Se voi olla aikaa lapsille, vaikka jo aikuisillekin, tai perheestä riippuen aikaa isovanhemmille ja heidän muistoilleen. Tutustumista siihen, mitä heille nyt kuuluu ja mitä he asioista ja elämästä miettivät. Kun tuntee itsensä, voi oikeasti tutustua myös toisiin. Itsetuntemus helpottaa kireää oloa sillä se tuo mukanaan suvaitsevaisuutta ja tekee elämästä paljon armollisempaa. Jos asiat jossain kohden menisivätkin pieleen, niin siitä voi ottaa opikseen.
Tämän joulunalusajan viehättävä ilmiö minun silmissäni on ollut se, että kiireen ja hälinän keskellä on kasvanut myötätunnon ilmiö. Se on näkynyt monin tavoin myös mediassa, joka usein näyttäytyy negatiivisten uutisten tuuttina. Tänä vuonna erilaiset lahjat, avustukset ja monien vähävaraisten perheiden jouluavut ovat saaneet ihmiset aiempaa vahvemmin liikkeelle. Omaa joulua on rakennettu sitä kautta, että on haluttu auttaa toista, pyyteettömästi ja vapaaehtoisesti. Se on upea ja tulevaisuuden uskoa kasvattava piirre meissä suomalaisissa. Rohkenen jopa toivoa, että se on vihje sen suuntaan, että meillä muutenkin vahvistuu yhteinen tekeminen ja tulevaisuuden usko. Kun tukee toista, tukee aina myös itseään ihmisenä.
Joulu ei ole kiinni paketeista, kiiltokuvamaisesta koristelusta tai oikeaoppisesti kuorrutetusta kinkusta, vaan sisäisestä rauhasta.
Hyvää Joulua!