Kelpaako minun lahjani?

0

Joka joulu meidän perheemme on paketoinut jotain pientä lasten opettajille, hoitajille ja harrastusten vetäjille. Toisinaan heille on viety pieni hunajapurkki, joskus hauska heijastin, joskus on leivottu heille piparkakkuja tai tehty jotain muuta puoli-ilmaista mutta mukavaa.

Kunnallislehden nettigallupin perusteella tätä tapaa kuitenkin paheksutaan. Kommenttien perusteella varsinkin opettajien muistaminen lahjoilla on herättänyt runsaasti pahaa mieltä ja on ylipäätään kyseenalainen ilmiö kouluinstituutiossa.

Jokainen oppilas luokassa näkee, kun lahja tuodaan opettajan pöydälle. Näyttävän, floristin luoman kukka-asetelman rinnalla marketista ostettu sievä pikkukukka alkaakin näyttää typerältä.

Monella hyväosaisella perheellä ei ole tuntumaa siitä, kuinka vähävaraisia lapsia Suomessa on. Kivalle opettajalle halutaan antaa ajattelemattomasti kunnon kiitos. Luokassa on kuitenkin mukana myös se lapsi, jonka perheellä ei ole varaa ostaa vessapaperia saati opettajalle lahjaa tai edes korttia. Jokainen arvaa, miltä tästä lapsesta tuntuu nähdä luokkakavereiden opettajalle tuomia lahjoja, joihin käytetyillä varoilla hänen perheensä olisi elänyt viikon.

Opettajan lahja ei koskaan ole vain yksittäisen perheen lahja yksittäiselle ihmiselle. Kollektiivitilanteissa on aina mukana sosiaalinen paine. Varmaa on, että lapset kyllä vertailevat – ja aikuiset. Paimiosta kerrotaan esimerkkitapauksia, joissa lapset ovat valittaneet vanhemmilleen, että eivät kehtaa viedä kouluun liian mitättömän näköistä lahjaa. Tämän jälkeen vanhemmat ovat stressanneet sitä, minkä arvoisia lahjoja tässä kylässä kuuluukaan antaa, ettei vain menisi liian halvaksi – tai kalliiksi.

Pitäisikö opettajien muistaminen pienellä lahjalla lukukausien päätteeksi kieltää kokonaan? Ratkaisu kuulostaa tosikkomaiselta. Lahjan antaminen opettajalle on lämmin osa tapakulttuuriamme. Se on tärkeä viesti niin lapselle kuin opettajalle siitä, että arvostamme opettajan työtä ja pidämme opettajaa ikään kuin omaan perheeseen kuuluvana. Opettajallahan on suuri vastuu perheen lapsesta.

Mikäli lahjojen antaminen herättää enemmän pahaa mieltä kuin iloa, peli on silti syytä puhaltaa poikki. Selkeitä pelisääntöjä tarvitaan. Syytä olisi miettiä ainakin sitä, saako koko luokka nähdä, millaisia lahjoja opettajalle tällä kertaa kannetaankaan.