Vuodet vierivät, lääkäripula pysyy

0

Kaarinan kaupunginhallitus päätti 12. tammikuuta pyytää johtavalta lääkäriltä selvityksen siitä, miksi terveyskeskuksen vastaanottoaikoja on ollut heikosti saatavilla joulunaikaan. Kysymyksen taustalla oli Janne Ason (ps.) – ja mahdollisesti myös kaupunginhallituksen muiden jäsenten – korviin kantautunut asiakaspalaute.
Johtavan ylilääkärin antaman selvityksen mukaan kiireettömiä vastaanottoaikoja oli joulun seutuvilla saatavilla selvästi tavanomaista vähemmän, koska Piikkiön ja Littoisten terveysasemat suljettiin henkilökunnan lomien vuoksi, ja myös pääterveysasemalla oli väkeä tavallista vähemmän.
Selvityksessään johtava ylilääkäri muistuttaa kaupunginhallitusta, että ”terveydenhuollon ammattilaisista, erityisesti lääkäreistä, kilpaillaan”.
– Koska Kaarinan terveyspalvelut ei voi kilpailla työvoimasta palkoilla, pitää olla muita tapoja menestyä rekrytointimarkkinoilla. Joustavuus loma-asioissa on yksi tapa, jota on pakko käyttää, selvityksessä todetaan.
– Tämä toimintatapa aiheuttaa valitettavia palvelutason notkahduksia juhlapyhien seuduissa, mutta takaa mahdollisuuden järjestää palvelut muina aikoina hyvin.
Rivien välistä on pääteltävissä, että ”joustavuus loma-asioissa” tulee jatkumaan Kaarinan terveyskeskuksissa. Mahdetaanko pääsiäisenä olla samassa tilanteessa kuin jouluna?
Ei ole syytä epäillä johtavan ylilääkärin näkemystä siitä, että lääkäreistä kilpaillaan ja että lomajoustot ovat käyttökelpoinen tapa kilpailla. Ja aivan varmasti on niin, ettei Kaarinan terveydenhuollossa tai hallinnossa olla syypäitä maanlaajuiseen lääkäripulaan.
Eduskuntavaalien lähestyessä on kuitenkin pakko esittää ikiaikainen kysymys: Mistä terveyskeskusten lääkäripula johtuu? Miksi lääkäreitä koulutetaan kuntapuolen tarpeisiin nähden liian vähän, vaikka kovatasoisia hakijoita – eximia- ja laudatur-tason ylioppilaita – on tuhatmäärin?
Kuntalaiset – Kaarinasta Inariin – kärsivät vallitsevasta tilanteesta. Koska muutosta ei tule, niin ilmeisesti on myös heitä, jotka tilanteesta hyötyvät.
Internetin keskustelupalstoilla kiukkuiset kansalaiset syyttävät Lääkäriliittoa. Ja tottahan se on, että liitto on kautta aikojen vastustanut sinnikkäästi ja myös ilmeisen tehokkaasti koulutuspaikkojen lisäämistä.
Sallittakoon se liitolle, onhan se toiminnassaan jo lähtökohtaisestikin jäsenistönsä edunvalvoja. Mutta voidaanko puolueille – joiden käsissä valta tältäkin osin pitkälti on – sallia se, että ne vuosikymmenestä toiseen kulkevat Lääkäriliiton talutusnuorassa.
Mitä sanovat eduskuntavaaliehdokkaat? Vai sanovatko mitään?