Sisältö on tärkein

0

Tällä viikolla Suomen kouluissa vietetään Sanomalehtiviikkoa. Sanomalehtien Liiton tuoreesta kartoituksesta ilmenee, että opettajilla on vahva tahto hyödyntää sanomalehteä opetuksessaan. Liiton kyselyyn vastanneista opettajista yli 80 prosenttia kokee sanomalehden hyödyntämisen tärkeäksi tai erittäin tärkeäksi. Lähes kaikki opettajat käyttävät sanomalehteä opetuksessaan vähintään muutaman kerran vuodessa, ja lähes kaikki opettajat aikovat käyttää sanomalehteä opetuksessaan myös tulevaisuudessa.
Huhu sanomalehtien kuolemasta on siis vahvasti liioiteltu. Lehtiä halutaan lukea edelleen, ja lehtien lukemista halutaan opettaa nuoremmille sukupolvillekin.
Media ei koskaan kuole, mutta välineet ja tekniikka toki muuttuvat. Aikanaan uutisia kuulutettiin kirkossa. Kirjapainotaidon keksimistä seurasi sanomalehdistön synty ja myöhemmin sähköinen viestintä, ensin radio ja televisio. Nyttemmin ”joukkotiedottamista” voi harjoittaa käytännössä kuka tahansa sosiaalisen median kautta. Silti paperinen sanomalehtikään ei ole – ainakaan vielä – kuollut, niin kuin televisiokaan ei onnistunut hävittämään elokuvateattereita eikä internet televisiota.
Paikallislehdet ovat pärjänneet perinteisessä muodossaan printtiversiona paremmin kuin monet muut lehdet. Samalla kun tulvii yhä enemmän tietoa siitä, mitä ympäri maailmaa koko ajan tapahtuu, ihmiset haluavat kiinnittyä johonkin ja tietää, mitä näillä omilla nurkilla tapahtuu.
Oleellisinta ei tietenkään ole se, että käsissä pitäisi välttämättä rapista paikallislehti paperisena. Oleellisinta on sisältö, ja siitä ollaan toivon mukaan kiinnostuneita tulevaisuudessakin.
Nykyisessä mediatulvassa on kuitenkin syytä opetella kriittisyyttä, jotta osaa erottaa tosiasiat huhuista, suoranaisista virheistä, kaupallisesta ”vedätyksestä” tai poliittisista tarkoitusperistä. Sanomalehtiviikko on erinomaisen hyödyllinen väline muistuttamaan tästä asiasta.
Sanomalehtiviikkoa vietetään ennen kaikkea kouluissa, mutta kuka tahansa voi lukea maksuttomia verkkolehtiä. Sanomalehtiviikon aikana verkossa voi lukea ilmaiseksi yli sataa sanomalehteä. Lehdet löytyvät osoitteesta www.tilaajapalvelija.fi/sanomalehtiviikko, ja joukosta löytyy myös Kunnallislehti.