Ulos aurinkoon, lähde vaikka Teijolle

0

Aurinko paistaa ja pikkupakkasessa ulkoilu palkitsee hyvällä ololla. Moni näkee jo kevään kolkuttelevan, päivät ovat selvästi pidentyneet. Aikamoisen otollisissa keleissä alkoi hiihtolomaviikko tällä kertaa.
Maanantain uutisvirrassa huomio kohdistuu siihen uutiseen, että Teijolla vietettiin kansallispuiston avajaisia juhlavissa tunnelmissa. Teijon avajaistapahtuma talviriehoineen oli mainio avaus hiihtolomaviikolle ja iloinen uutinen myös näille kulmille. Niille, jotka eivät ole tällä viikolla lähteneet edemmäksi lomailemaan voi suositella retkeä monipuolisen Teijon maisemiin. Teijo ei missään nimessä ole vain kevään, kesän ja syksyn luontokohde, vaan siellä voi hyvin viettää myös talvisen ulkoilupäivän.
Teijon kansallispuisto perustettiin lailla, joka tuli voimaan vuoden alussa. Puistossa eteläsuomalainen luonto näyttäytyy laajasti. Lyhyenkin retken aikana voi kulkea kalliomaastossa, ihailla järvimaisemaa, kokea suon ja metsän mosaiikin sekä aistia meren tunnun, todetaan Metsähallituksen selvityksissä. Kansallispuiston perustamisen myötä metsien hakkuu puistossa loppuu ja aikaa myöten, metsien ennallistuessa, Teijosta odotetaan kehittyvän todellinen salomaa keskelle varsinaissuomalaista kulttuurimaisemaa.
Ei hassumpaa, ja lähes naapurissa. Teijohan on paikallisesti katsoen aivan lähellä, lyhyen ajomatkan päässä. Suurin osa Teijon alueen vieraista tuleekin nimenmaan näiltä kulmilta, Salon, Turun ja pääkaupunkiseudun alueelta. Kansallispuiston myös odotetaan lisäävän kävijämääriä ja luontomatkailuyrittämistä. Ympäristöhallinnossa toivotaan, että Teijosta kehittyy koko perheen kansallispuisto. Harrastusmahdollisuudet kalastuksesta uintiin ja pyöräilyyn sekä helpot patikka- ja hiihtoreitit sopivat jo nyt koko perheelle. Kansallispuistossa palveluja lapsiperheille lisätään entisestään muun muassa rakentamalla luontopolku perheen pienimmille sekä ottamalla heidän tarpeensa huomioon luontokeskuksen näyttelyä uudistettaessa.
Lintujen ystäviä ilahduttanee, että harmaapäätikka nousi yleisöäänestyksessä tuoreen uuden kansallispuiston tunnuslajiksi.Tunnuslajiksi se sopiikin hyvin, sillä Teijon alueella harmaapäätikkaa voi tavata oikeastaan kaikkialla. Lajiehdokkaita oli neljä, mutta voiton takoi tikka, joka sai lähes puolet kaikista yli 1600 äänestä. Täkäläisittäin tuttu ja suosittu sieni, suppilovahvero oli vahva kakkonen, orava kolmas ja lepakko neljäs.