Tehtiinkö nyt hosuttu päätös?

0

Paimion kaupungin ja Fölin kielteinen Åbus-kanta yllätti paitsi TLO:n myös Kunnallislehden toimituksen.

Lukijat olivat tervehtineet Åbussia ilolla. Åbus olisi ollut tyylikäs ratkaisu Paimion ja Turun välisen liikenteen hoitamiseen. Se olisi ollut aito vaihtoehto nykyajan kiireisille ja tehokkaille ihmisille, jotka tällä hetkellä kaahaavat henkilöautoissa moottoritiellä.

Paimion kaupunginhallitus ei halunnut vaarantaa Föliin pääsemistä. Skenaariona oli, että Åbus kuorii kermat päältä ja Fölille jää pelkät rippeet, minkä jälkeen Föli ei enää huoli Paimiota mukaansa. Perustelu on järkevä. Toisaalta päätös vaikuttaa pikaistuksissa tehdyltä.

Mikä olisi estänyt sen, että Paimio olisi saanut sekä Åbussin että Fölin parhaimmat puolet? Kaupunginhallituksessa ei esitetty vaihtoehtoa, jossa Paimio olisi ottanut varovaisen myönteisen kannan ja vaatinut kompromissiratkaisua Fölin ja Åbussin välille. Paimio olisi voinut esittää Åbussille vaatimuksia ja rajoituksia, jotka olisivat tehneet tilanteen Fölin kannalta tasa-arvoisemmaksi ja houkuttelevammaksi.

Yksityiskohtaisia vaatimuksia ei tietenkään vielä voida esittää, koska Fölin kanssa kaikki on auki, mutta periaatelinjaukset voi tehdä.

Fölin kannalta on imartelevaa, että Paimio on valmis heittämään heti olan yli kaikki vaihtoehtoratkaisut, kunhan neuvotteluyhteys Föliin säilyy. Samalla on ymmärrettävä, että vaikka Föli on verovaroin tuettu joukkoliikennejärjestelmä, sen virkamiehillä ja päättäjillä on taloudelliset intressinsä. Föli tarvitsee lisää maksajia, ja monopoliasema takaa sen, että hintalappua voi korotella rauhassa.

Åbussin ja Fölin välisen törmäyskurssin taustalla on myös syvä näkemysero siitä, kummat tuottavat parempaa palvelua: yrittäjät ja kilpailu vai verovaroin ylläpidetyt järjestelmät. Tästä kysymyksestä puolueet kiistelevät niin paikallisesti kuin valtakunnallisesti, eikä siihen ole yhtä ainoaa oikeaa vastausta. Joka tapauksessa yksityiskohtia viilaamalla ja innovatiivisilla ideoilla huolehditaan siitä, että molemmista näistä toimintatavoista saadaan parhaimmat edut esiin. Hosutuilla päätöksillä varmistetaan vain se, että kummastakin toimintatavasta netotaan haittoja.

Kiistanalaisessa tilanteessa TLO:lla on jännittävä kaksoisrooli. Kunnallislehden kansikuvassa 20.3. Åbussin ja Fölin linja-autot ovat törmäyskurssilla – mutta todennäköisesti kummankin auton kuljettaja on TLO:n palkkalistoilla. TLO:han vastaa pääasiassa sekä Fölin että Åbussin liikennöinnistä.

TLO ei kuitenkaan päätä Fölin asioista, vaan Föli-linjauksia tekevät virkamiehet Turun joukkoliikenteen palvelutoimistossa sekä poliitikot Turun kaupunkiseudun joukkoliikennelautakunnassa. Minkähänlaisia päätöksiä Föli tekisi, jos se olisi yritys ja TLO sen alihankkija?