Pelkkä äänestäminen ei ole kansalaisvelvollisuus

0
Keskustelu oli kiivasta Paimion vaalipaneelissa. Myös Sauvossa pidettiin Kunnallislehden vetämä vaalipaneeli.
Keskustelu oli kiivasta Paimion vaalipaneelissa. Myös Sauvossa pidettiin Kunnallislehden vetämä vaalipaneeli.

Äänestäminen on kansalaisvelvollisuus. Aktiivisesti politiikkaa seuraavat toistavat tätä argumenttia jokaisen vaalin yhteydessä. Nukkuvien puoluetta paheksutaan syvästi.

On merkillistä, että itse äänestämisen aktia pidetään näin merkittävänä tekona suhteessa siihen, että niillä, jotka jättävät äänestämättä, ei yleensä ole hajuakaan, mitä tai ketä äänestää. Jos he vaivautuvat vaaliuurnille esimerkiksi sosiaalisen paineen vuoksi, päätös omasta valinnasta tehdään silloin vasta äänestyskopissa. Saammeko hyviä päättäjiä, jos äänestäjä ei edes tunne puolueiden keskeisiä eroja vaan oma ehdokas valitaan arpomalla tai pelkän iän, sukupuolen ja hauskan nimen perusteella?

Tällä hetkellä eduskuntavaaliehdokkaat tyrkyttävät joka käänteessä meille näkemyksiään, ja hyvä niin. Politiikkaa seuraamattomalle näistä näkemyksistä saattaa silti olla vaikea hahmottaa, mitä ehdokas käytännössä oikein ajaa. Korulauseilla ja iskevillä ilmauksilla ehdokkaat pystyvät väittämään mustaa valkoiseksi ja valkoista mustaksi, eikä kokematon huomaa, mitä tapahtuu.

Yksi erinomainen keino saada ehdokkaat ja puolueet näyttämään todelliset karvansa on vaalipaneelien ja -debattien järjestäminen. Mitä ehdokas niissä väittääkin, vierestä löytyy silloin heti joku, joka näyttää väittämän varjopuolen tai esittää vielä paremman ehdotuksen. Musta näyttäytyy mustana ja valkoinen valkoisena, tai ainakaan ne eivät hohda yhtä puhtaina ja kirkkaina kuin pesuainemainoksissa.

Mikäli vaalipaneelia lähtee kuuntelemaan paikan päälle, ehdokkailta voi kysyä asioita suoraan ja saada samalla selville juuri itseä kiinnostavassa asiassa puolueiden näkemyskirjon. Puheenvuorot pidetään paneeleissa lyhyinä, joten korvat säästyvät ympäripyöreiltä liirumlaarumeilta. Vaalipaneeleissa näkyy myös nopeasti se, ovatko ehdokkaan mielipiteet vain irrallisia, laastarilappumaisia sloganeita vai onko hänellä kokemusta, asiantuntemusta ja substanssia kustakin teemasta.

Itse kohtasin Paimiossa pidettyä vaalipaneelia seuratessani monta yllätystä, vaikka ehdokkaat ja heidän peruslinjauksensa olivat minulle etukäteen melko tuttuja. Perjantain Kunnallislehdestä pääset lukemaan, mitä ehdokkaat päätyivät paneelin kiihkeydessä väittämään.

Äänestäminen on kansalaisvelvollisuus, ja yhtä tärkeää on ottaa selvää, mitä äänestäessä tulee äänestäneeksi.