Tätä sietää pureksia

0

Maa- ja metsätaloustuottajien keskusliitto MTK myi maanantaina Turun kauppatorilla pyttipannua 30 sentillä. Siis reilusti alle euron annos. Tällä haluttiin nostaa esiin sitä, että se on suunnilleen se raha mitä maatalousyrittäjälle jää tuottamastaan ruoasta käteen. MTK:n laskuissa saman annoksen kuluttajahinta olisi noin puolitoista euroa.
MTK vaatii ruokatuottojen reilumpaa jakoa elintarvikeketjussa. Karkeiden arvioiden mukaan tuottajan osuus elintarvikkeiden kuluttajahinnoissa jää alle kymmenen prosentin, jopa reilusti. Tottakai se on mitätön summa. Tässä kohden joku nostaa aina esille sen, että kun kuitenkin sitten maataloustuottajat saavat niitä tukiaisia. MTK:n kanta on, että tuottajahinnat ovat niin alhaalla, että edes tukiaisten avulla eivät tuotantokustannukset tule katetuksi.
Turun torilla kaupan edustajat toivat esille oman näkökantansa. He sanoivat, että ongelma piilee verotuksessa. Suomessa arvonlisäverotus on kolminkertaisella tasolla muuhun Eurooppaan verrattuna. Verotus nostaa kuluttajahintoja tiettävästi jopa 40 prosentilla.
Toritapahtuma oli tietenkin MTK:n suoraviivaista propagandaa, ja samoin kaupan alan puolustelu. Tuotantokustannukset ovat oma asiansa, mutta tietenkin kustannuksia syntyy myös tuotteiden teollisesta käsittelystä ja kuljetuksesta. Ongelma on monisyinen, ja totta kyllä: me syömme eurooppalaisittain kallista ruokaa. Toki myös ehkä kaikkein turvallisinta, jos ajatellaan ruoan puhtautta.
Tämä on sitten vaikea juttu. Me kuluttajat emme haluaisi ainakaan maksaa ruoasta yhtään enempää, kun kerran jo tosiaan syömme kallista naapureihin verrattuna. Emmekä halua tietenkään olla valinnoillamme kasvattamassa sitä riskiä, että meille tuotetaan ulkomailta ruoka-aineita, joiden tuotantotavoissa ja puhtaudessa on suuria kysymysmerkkejä. Tutkimusten mukaan on yhä selvempää, että puhtaan ruoan merkitys terveydelle on suuri. Esimerkiksi kasvavat suolisto-ongelmat kertovat ruokavalmisteiden liiallisesta prosessoinnista, lisäaineiden ja manipulaatioiden uhkista.

Miten nämä kaksi ”toria” saataisiin kohtaamaan?

Turun torin sijasta olen silmäillyt kerran jos toisenkin tuota Paimion toria ja siellä pyörivää Reko-toimintaa. Sieltä yhä kasvava joukko hakee tuoretta, puhdasta ja paikallista ruokaa ja useimmat vieläpä kokevat, että laadukasta tavaraa saa siellä halvalla. Näemmekö tässä pienimuotoisesti torikaupan uutta tulemista?
Paljon puhutaan nyt siitä, millaisia asioita näissä alkaneissa hallitusneuvotteluissa oikein pitäisi käsitellä. Kyllä kotimaisen maataloustuotannon ja toisaalta ruoan kuluttajahinnan kohtaaminen pitää niissä neuvottelupöydissä olla pureksittavana.