Kesälehti on taas kädessäsi

0

Paikallislehdet ovat pärjänneet pitkässä taantumassa ja digimurroksessa keskimäärin paremmin kuin suuremmat lehdet ja valtakunnalliset mediat. Ainutlaatuinen paikallinen sisältö ja sen tuottama yhteisöllisyys kantavat, kuvaili Sanomalehtien Liiton liittojohtaja Jukka Holmberg taannoin. Nyt kädessäsi on taas kesälehti, jossa on paikallisuutta ja yhteisöllisyyttä todella vahvasti esillä.
Piikkiö Päivässä lauantaina tapasimme taas uskollisia lukijoita ja tarjoilimme heille rukiisia sauvolaisen Hovilan tilan leipäsiä. Useammalle lukijalle muistutin, että toimittajina me lähdemme siitä, että lehdessäkin pitää olla pureksittavaa. Niinkin voin sanoa, että ei meidän juttuja aina tarvitse pureksimatta niellä. Kiistanalaisissa asioissa palautetta tulee yhtäältä ja toisaalta. Yleensä se jalostaa jatkojuttuja.
Paikallislehdet tavoittavat edelleen pari miljoonaa suomalaista viikossa ja Kuntsarikin näistä tuhansia. Se on huikea määrä. Paikallisia uutisia luetaan yksin, kaksin ja porukalla, niin paperilta kuin puhelimistakin. Piikkiös-sä tyypillistä on, että siellä on katuja, joissa naapurusto lukee yhteistä lehteä. Paimiossa taas joskus on ollut isompikin nahina siitä, että ”joku vie lehteni”.
Piikkiössä jutusteltiin ja veikattiin sitä, miten monta sivua lehteä tehtiin viime vuonna. Se olikin hauska ja kannustava kysely meidän tekijöidenkin kannalta, ja poiki monia palautteita ja juttuvinkkejä. Huikeaa oli se, että todella moni arvailija sanoi, että ”joka sivun olen kyllä lukenut”. Kiitos!
Paikallislehti on niin lähellä lukijaa, että joku on sanonut sen kertovan, mitä kotiportailla tapahtuu. Niinhän me yritämmekin tehdä. Paperilehden lisäksi koetamme olla hereillä netissä ja nykyään yhä useammin myös facebookissa. On kannustavaa, että sitäkin kautta tavoitamme uusia ihmisiä ja uusia aiheita. Kuten vaikka sen, että osaamme varoittaa lehden avulla lapsiperheitä siitä, että junarata ei ole sopiva leikkipaikka.
Kesällä paikallisuus heräilee vähän erilaiseen vireyteen kuin talvella. Kesäaika nostaa erityisesti esiin paikalliskulttuuria, ja harrastuksia, jotka onnistuvat vain kesäaikaan. Näistä elementeistä kokosimme tämän lehden. Viihdy kanssamme ja nauti alkavasta kesästä.