Sääntelyn tilalle aukioloa

0

Hallituksen esitys kauppojen ja parturi-kampaamojen aukioloa koskevan liikeaikalain kumoamisesta lähti tiistaina lausuntokierrokselle. Kyseessä on lakiesitys, joka vaikuttaa toteutuessaan lähes jokaisen suomalaisen arkeen.
Kyse on siitä, saavatko kaupat ja parturi-kampaamot päättää itse aukioloajoistaan vai saneleeko valtiovalta jatkossakin päivät ja kellonajat, jolloin voi asioida isomman kokoluokan ruokakaupassa, kenkäkaupassa tai parturissa. Hallituksen kanta on, että aukiolo on syytä vapauttaa.
Turun kauppakamari tervehtii ilolla hallituksen esitystä aukiolorajoitusten poistamiseksi. Palvelualojen ammattiliito Pam on puolestaan penseä lakimuutosta kohtaan.
Pamissa nähdään, että etenkin pienissä myymälöissä henkilökunnan tilanne vaikeutuu. Viikonlopputyöstä tulee pikemminkin sääntö kun poikkeus, mikä on etenkin lapsiperheiden kannalta huono juttu. Myös yrittäjien työtaakka saattaa kasvaa.
Toisaalta voidaan kysyä, mitä järkeä on siinä, että pienissä elintarvikemyymälöissä on juhlapyhinä pitkä jono, joka kiemurtelee hyllyjen välistä kassoille. Kallista vapaa-aikaa kuluu jonottamiseen. Rahaakin menee enemmän, koska hinnat ovat pikkukaupoissa yleensä korkeampia kuin suurissa. Henkilökunnallakaan ei ole ruuhkan keskellä helppoa.
Vai olisikohan niin, että kaikenlaisen turhanpäiväisen sääntelyn on jo vihdoinkin aika päättyä?
Pointtinsa on myös siinä katsannossa, että laskusuhdanteen ja laman aikana on otettava käyttöön kaikki keinot, joiden voidaan olettaa kohentavan työllisyyttä ja kasvua.
Haluatko pääministeriksi?
”Varsinais-Suomen vaikuttajakoulu tukee nuoria matkalla politiikan huipulle.” Näin otsikoi Varsinais-Suomen liitto tiedotteensa, jossa kerrotaan, kuinka liitto ryhtyy innostamaan nuoria lahjakkuuksia politiikan pariin.
Hanke kuulostaa, anteeksi vaan, hieman hassulta. Eikö tällaisesta ”politiikkaan heti koulunpenkiltä” -ajattelusta haluta pikemminkin eroon?
Keitä ovat nämä politiikan ihmelapset, joita liitto rupeaa sparraamaan järjestämällä heille luentoja, tutustumiskäyntejä ja esiintymiskoulutusta? Luokkansa priimuksia, kaveriporukan kingejä, somasti hymyileviä teiniprinsessoja?
Entä jos onkin niin, että politiikkaan saa parhaat eväät tekemällä monenlaisia töitä ja olemalla ennakkoluulottomasti tekemisissä eri yhteiskuntaluokkia ja ajattelutapoja edustavien ihmisten kanssa? Tuskinpa hyvä koulutus, yleistieto ja sivistyskään ovat pahitteeksi.
Nuori, haluatko politiikan huipulle? Tule vaikuttajakoulun esiintymiskoulutukseen! Näemmekö pian tällaisen värväysilmoituksen?
Toivottavasti emme. Hyödyllisempää ajankäyttöä kuin ”vaikuttajakoulun” pulpetissa istuminen lienee esimerkiksi tasokkaan tieto- ja kaunokirjallisuuden lukeminen. Eikä siihen kulu yhteiskunnan rahaa.