Avoin mieli auttaa eteenpäin

0

Aloita nyt! Laihdutus, kunnon kohotus, opettele uusi kieli, virkkaa, puno, ompele tai kudo. Vetäydy ykseyteen, kakseuteen tai liity johonkin harrastajaryhmään. Elämänmittainen opiskelu? Uusi näkökulma arkeen! Oman ja perheen hyvinvointia voi kasvattaa liikkumalla, syömällä ja nukkumalla riittävästi – kokeile!
Hyvä on, viimeinen lause meni ehkä jo vähän yli. Punainen lanka ehkä kuitenkin tuli osoitettua, ja sehän on se, että pimenevä syksy on aina aikaa, jolloin meitä kannustetaan ryhtymään yhteen sun toiseen puuhaan perustellen sitä terveydellä ja hyvinvoinnilla. Ja ihan hyvä niin, kun muistaa, että hyvinvointiin vaikuttaa moni muukin kuin paino, kunto ja uni. Hyvinvointiin vaikuttavat ihmissuhteet kotona, työpaikalla ja lähipiirissä, taloudellinen tilanne, terveydentila ja moni moni muu seikka. Sen tiedämme kaikki, että monet näistä tekijöistä ovat yhä useampien kohdalla häälyviä.
Hyvinvoinnin perään meitä patistellaan siihen nojaten, että ihmisen saa liikkeelle tietty tyytymättömyys itseen ja omaan oloon. Minua kyllä pelottaa se, että meitä ohjataan johonkin suuntaan kiinnittämällä huomiota siihen, mikä elämässämme on huonosti.

Minua kyllä pelottaa se, että meitä ohjataan johonkin suuntaan kiinnittämällä huomiota siihen, mikä elämässämme on huonosti.

Viime aikoina monessa yhteydessä nousee esiin, että Suomeen on syntynyt itseään koko ajan voimistava negatiivisuuden kierre. Taantuma, kasvavat työttömyysluvut ja samaan aikaan kasvavat turvapaikanhakijaluvut ovat saaneet meidät tölvimään toisiamme sanoin ja teoin. Tänään luin maakuntalehdestämme uutisen tummaihoisesta 15-vuotiaasta tytöstä, jota keski-ikäinen nainen kävi lyömään turkulaisessa bussissa. Sosiaalisessa mediassa negatiivisuus on noussut voimakkaasti esille, mikä on saanut rajujakin piirteitä. Kielteisyyden ja suvaitsemattomuuden ilmapiiri uhkaa synkistää oman tulevaisuutemme.
Meillä on käsissämme vaikea aika, ja se koettelee monia kipeästi. En usko, että olo helpottuu sylkemällä kivun ulos toisiin ihmisiin. Uskotko sinä?
Kannustan pitämään hyvinvoinnista kiinni siten, että välttää mustavalkoista ajattelua ja tyypittelyä. Avoin mieli antaa armoa itselle ja muille. Avoin mieli voi myös synnyttää ratkaisuja, jotka auttavat meitä ylös ongelmista.