Camera obscura jälleen Paimiossa

0

cameraobscura1Vuonna 1995 ensimmäisen kerran Helsingissä järjestetty Camera obscura on 12–17-vuotiaille tarkoitettu arvo- ja terveyskasvatusohjelma, joka toteutetaan mielikuvaseikkailuna noin 60 neliön kokoisessa labyrintinomaisessa rakennelmassa. Myös Vistan koulun 9F-luokka saapui pimeään huoneeseen keskiviikkona opettajan johdolla.
– Luokka kerrallaan saavutaan tänne Wanhalle. Meitä on aina 4–5 henkilöä pyörittämässä tapahtumaa päivän ajan. Kuitenkin itse varsinaiseen labyrinttiin ei mennä ryhmässä, vaan jokainen joutuu kiertämään sen yksin, Paimion kaupungin erityisnuorisotyöntekijä Mia Lemberg kertoo.
– Camera obscura tarkoittaa pimeää huonetta tai laatikkoa. Jokainen lähtee labyrinttiin ilman kännykkää. Matka kestää noin kymmenen minuuttia. Matkalla et kohtaa ketään muita. Kyseessä ei ole siis mikään kummitusjuna, Paimion seurakunnan nuorisotyöntekijä Hannu Nurmi kertoo oppilaille.
Camera obscuraan kävellään kuulokkeet korvilla. Rento miesääni kertoo, miten sinun tulee kulkea labyrintissa ja esittää pohdinnan arvoisia kysymyksiä, aina itsensä arvostamisesta siihen, miten tulee toimia, jos kaveri myy välitunnilla huumeita. Välillä istahdetaan tuoliin silmät kiinni, noustaan tiedon portaita tai kuljetaan sillan yli.
Paimion kaupungin erityisnuorisotyöntekijän Mia Lembergin mukaan Camera Obscuran matkalla käsitellään asioita, joista ei normaalin koulupäivän aikana tule puhuttua.
– Camera obscura käsittelee omia valintoja, päätöksiä, oikeaa ja väärää, omia arvostuksen kohteita ja sitä, miten kohtelee muita. Se puhuu toki päihteistä, mutta ei valistavalla tavalla. Tarkoitus on saada nuori miettimään omia valintoja ja tekojensa seurauksia.
Puolet luokasta lähtee labyrinttiin ja toinen puoli odottaa sillä välin kahviossa. Odottajille järjestetään omaa arvokeskustelua sanaselitystehtävillä. Labyrintin jälkeen oppilaalle annetaan palautelomake, johon he voivat kertoa mieleensä heränneistä ajatuksista. Laput annetaan opettajalle, ja aiheesta käydään myöhemmin luokassa keskustelua. Lisäksi nuoret kokoontuvat ryhmässä Wanhan kellarikerrokseen, jossa varhaisnuorisotyön ohjaaja Rita Smolander keskustelee heidän kanssaan lisää arvoista erilaisten tehtävien avulla.