Espanjansiruetana valloittaa Paimiota

0

etana1– Ne tulivat elokuun alussa pihaani. Enimmillään löysin niitä jopa 23 kappaletta kerralla.Viime kesänä niitä oli jo muutamia, paimiolainen Satu Kevo kertoo havaitsemistaan punaruskeista Espanjansiruetanoista, jotka ovat vähitellen vallanneet myös pihoja Paimiossa.
– Olen kerännyt niitä ja hävittänyt polttamalla tai kaatamalla päälle kiehuvaa vettä, kertoo Kevo sotatoimenpiteistään, jota ovatkin muodostuneet jo päivittäiseksi rutiiniksi.
– Joka päivä töiden jälkeen käyn keräämässä etanoita. Naapuri on myös aloittanut saman.
Satu Kevon mukaan hänen naapurinsa taktiikka on kerätä etanat grillipihdeillä. Itse hän on suosinut lasten lelulapiota. Etanoita on löytynyt myös vaihtelevista paikoista.
– Pihanurmen lisäksi niitä on löytynyt kiipeämästä talon seinästä, terassilta ja jopa auton vanteista. Sisällä niitä ei onneksi ole ollut. Myöskään koirat eivät ole olleet niistä erityisemmin innostuneita, Kevo kertoo.

Havaintoja levinneisyydestä
– Etanoista on tehty havaintoja Ylä-Vistalla Tillintien ja Tallintien alueella. Kerrostalon asukkaat ovat keräilleet niitä pihapiiristä. Samoin Tillintien puistosta niitä on saatu kuulemma parikin kattilallista, Paimion kaupungin ympäristösuunnittelija Jaana Röytiö kertoo.
Lisäksi Kriivarista, Saaren alueelta ja Rivonmäen pururadalta on tehty yksittäisiä havaintoja Espanjansiruetanoista.
Jaana Röytiön mukaan etanat ovat laaja ongelma Turussa, jossa kantaa yritetään pitää kurissa jo kuulemma kymmenen vuotta liian myöhään. Alun perin Etelä-Euroopasta kotoisin olevista Espanjansiruetanoista on Röytiön mukaan tehty ensimmäiset havainnot Suomessa Ahvenanmaalla jo 90-luvulla.
– Etana voi liikkua 50 metriä vuorokauden aikana. Yleensä se kuitenkin siirtyy paikasta toiseen taimien ja puutarhajätteen mukana. Tämän takia puutarhajätettä, jossa voi mahdollisesti olla joukoissa etanoita tai niiden munia, ei saa levittää, jotta ne eivät leviä laajemmalle alueelle. Paimion jäteasemalla on oma lava tälle jätteelle, joka lopulta poltetaan. Pientä maksua vastaan voi viedä puutarhajätteensä sinne, Röytiö kertoo.

Lue lisää 25.9.2015 lehdestä