Puintityöt lähes kuukauden myöhässä

0

vilja6Kylmä ja sateinen kesä on vaikeuttanut syksyn sadonkorjuuta merkittävästi. Maanviljelijöille uhkaa jäädä laiha penni, kun viljan nosto on lähes kuukauden myöhässä.
– Oma tilanne tilallani on se, ettei viljaa ole puitu vielä yhtään, Paimion Kalevan maamiesseuran sihteeri Jari Aalto kertoo.
Aallon mukaan hänen pellossaan seisovat edelleen kevätvehnä, ohra ja rypsi. Syy tähän johtuu sääolosuhteista.
– Keväällä oli kovasti sateita ja kylvö meni myöhäiseksi. Kesä jatkui sateisen viileänä, eikä lämpösummaa, jonka kasvi tarvitsee, saatu kesän mittaan normaalisti. Syyskuu oli puolestaan lämpimämpi kuin kesäkuu. Ilman niitä lämpimiä päiviä olisi ollut täysi katastrofi.
Elokuu on perinteisesti elonkorjuun aikaa, vaan ei tänä vuonna.
– Kyllä tässä kuukausi ollaan myöhässä ainakin. Yleensä satoa on kerätty elokuun lopusta alkaen, mutta tänä vuonna ei ole tapahtunut vielä mitään. Tänään meinasin kokeilla puimista, mutta tuli pisaroita taivaalta ja aamu oli todella kostea. Koivun oksassa oikein pisarat helmeilivät, Aalto kertoo.
Mikäli innokas viljelijä haluaa puida satonsa kosteudesta huolimatta, saattaa se tulla kalliiksi.
– Voisihan sitä kokeillakin puimista, mutta kuivatuskustannukset kasvavat sitten korkeuksiin. Jossain vaiheessa toki puinti on pakko aloittaa, sillä muuten joulupukkikin tulee jo, Jari Aalto vitsailee.

Lue lisää 25.9.2015 lehdestä