Jopot polkaistiin vauhtiin Vistalla

0

jopo1Vistan koulu käynnisti keväällä polkupyöräkummikampanjan, joka huipentui torstaina 11 Jopo-merkkisen polkupyörän käyttöönottoon Vistan koulun tukioppilaiden toimesta.
Syy pyörien tarpeeseen johtui siitä, että osa Vistan koulun 700sta oppilaasta ei pääse välimatkan takia tulemaan pyörällä kouluun. Oppitunnit kestävät 45 minuuttia, ja kun ne järjestetään vaikka ulkona kauempana koulusta, kuluu suurin osa ajasta paikalle kävelemiseen niillä oppilailla, joilla pyörää ei ole.
– Noin 250 oppilasta tulee koulukuljetuksella kouluun, eivätkä he pääse mukaan mahdollisille retkille pyörällä. Jo nämä 11 polkupyörää takaavat sen, että koko luokka pääsee lähtemään vaikka sienimetsään kotitaloustunneilta Paimion lähiympäristöön, Vistan koulun apulaisrehtori Emmi Virtanen kertoo.
Koulun varastossa säilytettäviä jopoja tulevat käyttämään oppilaat 4-luokasta ylöspäin.
– Olemme arvioineet, että 4-luokkalaisista alkaen pyörä on sopivan kokoinen. Satulaa saa kätevästi laskettua ja nostettua, joten pyörä käy lähes kaikille, Virtanen kertoo.
Idea polkupyöriin syntyi yhteistyössä Paimion kaupungin liikuntatoimen Juha Teräsvasaran kanssa.
– Idea oli toteutettu aiemmin Mikkelissä Liikkuva koulu -hankerahoituksen avulla. Haimme myös rahoitusta, mutta saamamme summa oli niin pieni, että päädyimme kummihankkeen perustamiseen, Emmi Virtanen kertoo.
Liikkuva koulu -hankerahan avulla Vistan koulu onnistui kuitenkin kustantamaan yhden jopoista. Toisen jopon koulu puolestaan kustansi omilla varoillaan. Loput yhdeksän pyörää ovat suoraan lahjoituksia kummeilta. Kummeina toimivat Kunnallislehti, Lounais-Suomen Osuuspankki, Ammattiopisto Livia, Paimion Seurakunta, S-Market Paimio, Poliisi, sekä Vistan koulun vanhempain ry.
Oppilaat saavat ajaa pyörällä koulupäivän aikana vain, jos käyttävät pyöräilykypärää. Jokaiseen pyörään tulee lisäksi kunnollinen valo, joka poliisien lahjoittamassa pyörässä toki oli jo valmiina. Pyörien etuosassa olevat kilvet kertovat puolestaan kuka on pyörän lahjoittaja. Kilvet on tehty Helsingin vankilassa vankityönä.

Lue lisää 2.10.2015 lehdestä