Laturaivoa liikenteessä

1

Autoilijoiden hermot kiristyvät, kun eteen osuu hidastelija: traktori, mopoauto, arka kuski, joka ajaa selvästi alle nopeusrajoituksen, rekka-auto, joka ei pääse vauhtiin ylämäessä… Hidastelijalle osoitetaan mieltä, ja jälkikäteen paheksutaan sitä, miten etanakuskit vaarantavat liikennettä houkuttelemalla muita varomattomiin ohituksiin.
Liikenteessä rankkaa on se, että emme ole siellä yksin. Halusimme tai emme, liikenne on yhteisöllistä: siellä on muita ihmisiä, sellaisiakin, joiden ajotempo on erilainen kuin meillä, ja sellaisia, joiden kyvyt ja laitteet poikkeavat omistamme.
Se, miten suhtaudumme erilaisiin ajajiin tien päällä, kertoo siitä, miten suhtaudumme toisiin ihmisiin ylipäätään. Onko erilaisuus meille häiriö, este ja lähes kiusantekoa, jonka vuoksi lasketellaan ärräpäitä ja otetaan mielenosoituksellisia riskejä, vai nielaisemmeko harmimme ja odottelemme kärsivällisesti?
Liikenteessä on vuosi vuodelta enemmän iäkkäitä ajajia. Vaikka reaktiokyky on heillä muita hitaampi, heillä on lupa pysyä ratin takana siihen saakka, että ajokyky huononee radikaalisti. Liikenteessä on tottumattomia kuskeja sekä kuskeja, jotka ajavat tuntemattomalla seudulla, sekä niitä, joiden kulkuneuvo ei voi tai saa yltää tien maksiminopeuteen. Kaikilla heillä on oikeus samoihin asvalttikilometreihin kuin niillä, joille tie on tuttu, aistit terävimmillään ja joka hetki tulenpalava kiire.
Laturaivo liikenteessä ei ole käyttäytymismalli, jota kannattaisi opettaa kyydissä olevalle jälkipolvelle. Jos vaatii esteetöntä tietä ja optimaalista ajonopeutta, voi käydä nauttimassa harvinaisista yksinäisyyden etuoikeuksista vaikka keskiyöllä.
Mikäli tunnistat itse olevansa hidastelija, ota muut huomioon ja päästä aika ajoin heidät turvallisesti ohi.

1 KOMMENTTI

  1. On oikeus ajaa hitaasti. On oikeus vaikka pysähtyä kokonaan. Ei kuitenkaan liikennettä tukkien, vaan vaikkapa bussipysäkille tai riittävän leveälle pientareelle.
    Sen sijaan tieliikenneasetus kieltää ainakin kahdessa pykälässään liikenteen tarpeettoman estämisen.
    Välillä Kaarina-Parainen eräs mopoauto veti perässään Kirjalan sillalta Hessundin sillalle 14 auton letkaa poikkeamatta yhdellekään bussipysäkille. Miksi ? Miksi ei voi poiketa hetkeksi syrjään päästämään jono ohitse ?
    Itse vedin kerran hitaasti peräkärryä Mynämäeltä Raisioon ja poikkesin kolmelle bussipysäkille. Ehdin silti perille.

Kommenttien lisääminen on estetty.