Natina ei auta

0

Itseäni on patistettu ja houkuteltu yrittäjäksi useaan otteeseen työurani aikana. Joka kerta tähän mennessä olen epäröinyt, käynyt ehkä kurssejakin, sitten jänistänyt taas.
En ole varma, jaksaisinko yrittäjänä – en ainakaan silloin, jos yrittäjän pitäisi olla aina pirteä, aina innoissaan, aina tavoitettavissa, eikä sairastaakaan saisi.
Yrittäjyyteen liittyy monia itsestäänselvyyksinä pidettyjä tekijöitä, joiden vuoksi yrittäjien jaksaminen on kovilla. Asiaan on viimein havahduttu niin valtakunnallisesti kuin paikallisesti. Yrittäjien henkisestä ja fyysisestä hyvinvoinnista on pidettävä huolta ja mielellään hyvissä ajoin, ennen kuin burnout iskee.
Tässä Kunnallislehdessä Anna-Maria Siekkeli Turun Aikuiskoulutuskeskuksesta kertoo, miten yrittäjä voi vahvistaa omaa jaksamistaan. Hän kertoo muun muassa rajoittavista uskomuksista, jotka eivät ole omiaan tukemaan yrittäjän hyvinvointia. Kun yrittäjät hokevat itselleen ja toisilleen, että ”ei tällainen tempaus onnistu Paimiossa” ja ”ei sinne kukaan tulisi”, uskomukset alkavat nopeasti toteuttaa itseään.
Yrittäjän on oltava realisti, eivätkä kaikki lennokkaat ideat ole toteutuskelpoisia. Kokemus opettaa, mihin ihmismassat tarttuvat riittävästi ja mihin eivät. Liian helposti pienillä paikkakunnilla käy kuitenkin niin, että uudenlaiset ideat nuristaan maahan ennen kuin niillä olisi edes mahdollisuutta saada nostetta siipiensä alle. Yksinyrittäjien puherekisteriksi muodostuu tasainen natina siitä, miten asiakkaat katoavat pois paikkakunnalta isoihin kauppakeskuksiin, tällä paikkakunnalla ei ikinä onnistu se eikä tuo, kilpailija varastaa ideoita, miksi meitä yrittäjiä aina rahastetaan. Asiakkaita ajetaan käyttämään paikkakunnan palveluita syyllistämällä, ei keksimällä uusia liikeideoita.
Maailma muuttuu nykyään hämmentävän nopeasti, eikä yksikään yrittäjä pysy ikuisesti ajan hermolla ja pysty kääntämään jokaista asiakasta pois internetin verkkokauppojen ja valtavien automarkettien imusta. Varmaa kuitenkin on, että kannustava, rohkea mieli edesauttaa niin yrittäjän jaksamista kuin sellaisten liikeideoiden ja tempausten kehittelemistä, joilla oma leipä saadaan nykypäivänä kasaan. Hyvä itsetunto auttaa myös katsomaan omaa toimintaa kriittisesti ja uudistumaan.
Suomi tarvitsee lisää yrittäjiä. Yksi keskeinen keino usuttaa väkeä yrittäjiksi on puhkaista se yli-inhimillisistä ponnistuksista muodostunut kupla, jolla yrittäjyys on glorifioitu. Yrittäjäkin saa väsyä ja olla epävarma. Jaksaakseen yhtä lailla yrittäjä kuinpalkkatyöläinen tarvitsee rohkaisua ja positiivista ilmapiiriä, uusia ympäristöjä sekä innostavia keskustelukumppaneita, ei nurinaa.