Paimion teurastamossa kuvatulla videolla näkyy väärinkäytöksiä

1

Ylen 22.10.2015 julkaistussa MOT-ohjelmassa näytetään Oikeutta eläimille -järjestön salaa kuvaamaa videomateriaalia Paimion teurastamo Oy:stä. Videolla annetaan naudalle rutiininomaisesti sähköpiiskaa, eläintä ei tainnuteta kunnolla ja sen verenlasku aloitetaan liian myöhään. Ohjelma myös toteaa, että Paimion teurastamossa joka kymmenes nauta ei taintunut ensi yrittämällä. Videolla haastateltu Ruotsin maatalousyliopiston tutkija Sophie Atkinson toteaa, että vika ei ole lehmissä, vaan teurastamon toimintatavoissa.
Paimion teurastamo kertoo 26.10 julkaistussa tiedotteessaan, että videolla esiintyneet tilanteet ovat yksittäisiä poikkeustilanteita, jotka otetaan teurastamolla välittömään käsittelyyn.
– Tapaus on ikävä, ja olemme pahoillamme siitä, Paimion Teurastamon laatupäällikkö Matti Mäkelä kertoo.
-Olemme ottaneet tapauksen välittömästi käsittelyyn, ja tehneet työpistejärjestelyjä. Työntekijä toimi kyllä videolla rauhallisesti, mutta hänen työtavoissaan on on puutteita. Kaikki työntekijämme ovat koulutettuja, myös videolla esiintynyt henkilö. Hän on käynyt kaikki tentit ja oppinut, miten eläimiä kuuluisi käsitellä  ja miten ne pitää tainnuttaa.
Säädösten mukaan eläin tulee teurastaa vain täysin tainnutettuna. Paimion Teurastamolta kuvattu salavideo kuitenkin osoittaa, että eläinten tainnuttamisessa on puutteita, sillä videolla näkynyt eläin ei tainnu yrityksistä huolimatta. Matti Mäkelän mukaan kyse ei kuitenkaa välttämättä ole välineiden toimimattomuudesta.
-Välineet huolletaan joka päivä. Joskus panokset eivät tosin laukea tainnutettaessa.
Teurastamolla järjestetään Mäkelän mukaan valvontaa päivittäin, mutta se ei ole aukotonta. Hänen mukaansa korjaustoimina teurastamo siirtää videolla esiintyvän henkilön muihin työtehtäviin, panostaa enemmän henkilökunnan koulutukseen ja ohjeistaa sähköpiiskan käyttöä uudestaan. Sähköpiiskaa ei tulisi lainkaan käyttää normaalitilanteissa, vain välttämättömissä tapauksissa.
-Pyrimme kaikissa toimissamme eläimen hyvinvointiin, eikä stressaamiseen. Se on päämäärä toiminnassamme, Mäkelä tiivistää.

Lue lisää 30.10.2015 lehdestä

 

1 KOMMENTTI

Kommenttien lisääminen on estetty.