Virolaisen Jööpre koolin viidesluokka kylässä Kriivarissa

0

KRIIVARIKriivarin koulu sai tämän viikon maanantaina vieraita Virosta, ystävyyskunnastaan Audrusta, kun Jööpren koulun 10 viidesluokkalaista opettajineen saapuivat Kriivariin ja majoittuivat oppilaiden koteihin.

-Virosta tuli kahdeksan tyttöä ja kaksi poikaa, ja he majoittuivat suomalaisten oppilaidemme koteihin kahden hengen ryhmissä. Lapset kommunikoivat keskenään pääosin englanniksi, Kriivarin koulun rehtori Sari Välimaa kertoo.

Vuonna 1996 alkanut ystävyystoiminta pyörähti käyntiin virallisesti vuonna 1997, kun ensimmäiset Kriivarin koulun oppilaat lähtivät Viroon vierailulle ja varsinainen oppilasvaihto käynnistyi.

-Vaihto on luonut ystävyyssuhteita ja lisännyt tietoa kulttuurista. Toki yhteistyö on myös opettajille pedagogisesti tärkeää ja luo kahden koulun välille kulttuurien välistä keskustelua, Välimaa kertoo.

Opiskelijavierailu toisessa maassa on myös oppilaan kannalta antoisaa.

-Oppilas rohkaistuu käyttämään vierasta kieltä ja kaikkia vuorovaikutuksen keinoja. Kotimajoitus puolestaan perehdyttää lasta perheen arkeen ja kulttuuriin, kun saa istua perheen kanssa samassa aamupalapöydässä.

Suomalaisten ja virolaisten opiskelijoiden yhteistyö murtaa myös stereotypioita.

-Me emme ole kovin erilaisia. Suvaitsevaisuus kasvaa henkilökohtaisten kokemusten kautta, Sari Välimaa tiivistää.

Siihen on myös syynsä, miksi juuri viidesluokkalaiset ovat projektissa mukana.

-11-vuotias on hyvässä iässä. Lapsi on silloin jo riittävän itsenäinen matkustamaan ilman vanhempiaan. Hän on myös riittävän nuori, ettei vahvoja stereotypioita ole muodostanut vielä ulkomaalaisia kohtaan.

Ystävyysluokan kanssa toiminta antaa lapselle paljon.

-Lapsi oppii näkemään kielen kommunikaation välineenä. Sitä ei tarvitse osata täydellisesti, mutta se sujuu jos niin haluaa. Lopulta lapset myös huomaavat, kuinka samanlaisia olemme, Välimaa kertoo.

Lue lisää 9.10.2015 lehdestä