Kuluva vuosi on maapallon historian lämpimin

0

Kunnallislehden ikkunasta avautuu lohduton näkymä. Ihanat jouluiset pikkupakkaset vaihtuivat tällä viikolla masentavaan kurakeliin, eikä sääennusteiden mukaan pakkasia ole tulossa ainakaan seuraavan viikon aikana. Harmaata, synkeää, lannistavaa säätä siis riittää.
Ei olisi tarvittu kuin pari kolme astetta kylmempää, ja lähes kaikki näistä vesisateista olisivat tulleet lumena maahan. Juuri nyt aurattaisiin lunta, lapset rakentaisivat lumiukkoja ja pulkkamäet olisivat kovassa käytössä.
Maailman meteorologinen järjestö WMO arvioi, että kuluvasta vuodesta on tulossa maapallon mittaushistorian lämpimin. Näin uutisoi Helsingin Sanomat keskiviikkona. Kuluvan vuoden lämpötilat ovat koko maapallolla selkeästi korkeammalla kuin koskaan aiemmin. Syynä on sääilmiö El Ninjon ja ilmastonmuutoksen yhteisvaikutus.
Sekä valtiot, kunnat, yritykset, yhteisöt että poliittiset järjestöt ovat kiitettävästi havahtuneet siihen, että ilmastonmuutos on aidosti toteutumassa ja meidän on tehtävä jotain. Ikävä kyllä muutoksia ei ole saatu aikaan riittävän nopeasti. Päätökset ovat hitaita ja niistä kiistellään kiivaasti. Yhteisöjen vakiintuneita tapoja on erittäin työlästä muuttaa. Kaikkia tahoja ei ole saatu sitoutettua mukaan.
Mitä yksityinen ihminen voisi tehdä hillitäkseen ilmastonmuutosta? Onko edes yksittäisen ihmisen valinnoilla mitään merkitystä?
Jokainen meistä voi tehdä jotain. Mitä useampi osallistuu ilmastotalkoisiin, sitä varmemmin Paimiossa, Sauvossa ja Kaarinassa on talvisin edes joskus vielä lunta eivätkä kuntien budjetit joudu kaaokseen rajujen sääilmiöiden vuoksi.
Ilmasto.org-sivusto on listannut tekoja, joilla yksityinen ihminen voi vaikuttaa. Marraskuun lopun pimeydessä kannattaa istua hetkeksi alas ja miettiä, voisiko edes jotakin seuraavista kohdista toteuttaa omassa elämässä:
Jätä jokainen turha metri autolla ajamatta. Auton ei tarvitse olla jalan jatke. Suosi hyötyliikuntaa. Pitkillä matkoilla käytä julkista liikennettä ja kimppakyytejä.
Vaihda sähkösi vihreään sähköön.
Suosi lämmitysmuotona kaukolämpöä, puulämmitystä ja aurinkoenergiaa.
Kierrätä. Osta vain niitä hyödykkeitä, joita tarvitset. Korjaa rikki menneet, älä heitä pois.
Suosi lähellä tuotettua, kasvispainotteista ruokaa.
Levitä tietoa, osallistu järjestötoimintaan, sijoita uusiutuviin energianlähteisiin.