”On löydettävä yhteinen sävel, ennen kuin voi puhua kipeistä asioista”

0
– Ensimmäinen tehtävä on saavuttaa perheen luottamus, jotta perhe kokee viranomaisen ja työntekijän olevan vanhempien kanssa samalla puolella. On löydettävä yhteinen sävel, ennen kuin apu menee perille ja voidaan puhua vaikeista ja kipeistä asioista, toteaa Seppo Laine.
– Ensimmäinen tehtävä on saavuttaa perheen luottamus, jotta perhe kokee viranomaisen ja työntekijän olevan vanhempien kanssa samalla puolella. On löydettävä yhteinen sävel, ennen kuin voidaan puhua kipeistä asioista, toteaa Seppo Laine.

Piikkiöläinen Seppo Laine sai lokakuussa Mannerheimin Lastensuojeluliiton myöntämän Arvo Ylppö -mitalin. Liiton hallitus antaa sen lastensuojelussa tai terveydenhuollossa elämäntyönsä tehneille.
Laineella on takanaan 40 työvuotta lastensuojelu -ja perhekuntoutustyötä. Laine jää vuodenvaihteessa eläkkeelle Mannerheimin Lastensuojeluliiton Lasten ja Nuorten Kuntoutussäätiöstä, jossa hän on toiminut vastaavana kuntoutuspäällikkönä.

40 vuodessa moni asia on muuttunut. Mikä on Laineen kokemus siitä, mitä on tapahtunut lasten ja nuorten oireilussa tai heidän auttamisessaan?
Laine vastaa, että lasten ja nuorten oireet ovat usein muotivirtauksia, jotka tulevat ja menevät vuosittain. Tähän ei 40 vuotta ole tuonut muutosta.
– Malli saadaan esimerkiksi kavereilta. Kun tulin alalle, muodissa oli lakan ja liiman haistelu, sitten tuli huumeiden käyttö, sen jälkeen itsetuhoinen käyttäytyminen, kuten viiltely, Laine kertoo.

Lasten ja nuorten pahoinvointi on seikka, joka huolestuttaa kunnissa paitsi humanitäärisistä syistä myös siksi, että lastensuojelun jatkuvasti kohoavat kustannukset horjuttavat kunnan taloutta. Mitä Laine voisi antaa vinkiksi, mihin lastensuojelussa ja perhekuntoutuksessa tulisi keskittyä? Lue lisää 17.11.2015 lehdestä