Nasevasti parempaa kohti

0

Voi olla, että vielä sen jossain kohden toteutammekin. Nimittäin sen, että listaamme vuoden varrelta ”parhaat” Nasevat ja julkistamme äänestyksen parhaasta.
Eräs lukijamme ehdotti tätä, ja kiinnitti huomioni siihen, miten iso juttu nämä Kuntsarin nasevat ovatkaan ja miten ne ihmisiä koskettavat. Hän myös arveli, että kisassa kärkeen nousisi joku osuvasti tölväisty naseva. Sellaiset huomataan ja sellaiset muistetaan kaikkein parhaiten. Nasevimpia nasevia monien mielestä ovat piikiksi tyrkätyt. Tänä vuonna sain havaita, että yksi meillä julkaistu naseva johti käräjille.
Meille Suomeen on pesiytynyt ilkeilyn kulttuuri, ja Kuntsarin nasevat toki ovat vain sen yksi vaisu ilmentymä, mutta jotain kertovat nekin. Ilkeilyn lisäksi yhä yleisempää on kaikenlainen ”etuilu ja arvostelu”.  Äkkipikaisuus ja ärtyisyys. Kaikenlainen kireys.
Arki on monille tosi raskasta ja paineista.Työpaineita, talouden tiukkuutta ja ihan vaan pelkoa siitä, miten pärjätään. Perheessä, työssä tai vaikka koulussa.
Meille ennakoidaan vuotta, jonka kuluessa olisi syytä löytää ratkaisuja moniin vaikeisiin mutta yhteiskunnan toiminnan kannalta keskeisiin talouden ja työelämän ongelmiin ja myös löytää kyky laittaa näitä ratkaisuja toimeksi. Pallo on monen mielestä nyt tutkijoilla, virkamiehillä, esittelijöillä ja  päättäjillä, mutta ei, kyllä se on meistä jokaisella. Oma asenne vaikuttaa eniten omaan ympäristöön.

Että lasten hyvinvointi on jokaiselle sydämen asia ja että siedämme ja ymmärrämme – toki myös kuuntelemme toisiamme paremmin.

Ehdotus ”parhaasta nasevasta” herätti kaipaamaan valoisampia ja positiivisia nasevia. Kirkkaampaa uutta vuotta.
Minun erityistoivomukseni tulevaan vuoteen tämän lisäksi on, että meiltä löytyy enemmän sietokykyä ja sitoumusta ja tahtoa pärjätä. Että lasten hyvinvointi on jokaiselle sydämen asia ja että siedämme ja ymmärrämme – toki myös kuuntelemme toisiamme paremmin. Ja jos jokainen huolehtii itsestään ja ympäristöstään paremmin, paranee meidän kaikkien tilanne. Sitä sanotaan positiiviseksi kierteeksi.
Parempaa tulevaa vuotta 2016!