Paimio-mitalit Virille ja Soikalle

0

mitali1Arkkitehti Viri Teppo-Pärnä ja Paimion entinen vapaa-aikasihteeri Soini Santala saivat vuoden Paimio-mitalit. Yleisenä kriteerinä mitalin saajalle on, että hänen tulee olla yleisesti arvostettu henkilö, joka on saavuttanut menestystä toiminnallaan Paimion ja paimiolaisuuden hyväksi. Yhdeksästoista Paimio-mitali myönnettiin Viri Teppo-Pärnälle. Perusteluina kerrottiin, että hänet tunnetaan kulttuuriympäristön ja perinnemaiseman puolestapuhujana niin Paimiossa kuin valtakunnallisestikin. Soini Santalan sai Paimio-mitalin numero kaksikymmentä. Hänen kerrottiin tulleen paimiolaisille tutuksi liikunta- ja urheilumaailmasta. Tunnustus tuli molemmille mieluisana yllätyksenä.
– Ainahan se yllätys on, paljasjalkainen paimiolainen Soini Santala kertoo.
– Tunnustuksen jälkeen tuli sellainen olo, että nyt olen oikein syvällisesti yhtä Paimion kanssa, Viri Teppo-Pärnä sanoo.
Paimio-mitali jaettiin ensimmäisen kerran vuonna 2003. Sen on suunnitellut kuvanveistäjä Raili Mikkonen.
– Tuntuu hienolta, että mitali on Railin suunnittelema. Kun muutin tänne, kohtasin hänen töitään vähitellen muun muassa adresseissa ja korteissa. Paimio on täynnä erikoisia ja merkityksellisiä ihmisiä kaikilta elämänalueilta. On urheilua, taidetta ja maanviljelyä. Täällä tapaa ihania ihmisiä ja samalla saa myös itse toimia, Teppo-Pärnä kuvailee.
– Pienessä pitäjässä tekemisellä on suurempi vaikutus kuin isossa, Soini Santala jatkaa.
Santalan mukaan parasta Paimiossa ja paimiolaisuudessa on kaupungin ja kaupunkilaisten monipuolisuus ja aktiivisuus monine yhdistyksineen.
– Ja se, että kaupunki on meren ja Turun vaikutuspiirissä. Täällä on syvä muinaisuus ja historiaa halki vuosisatojen. Samalla elinkeinojen maailma näkyy yhdessä pitäjässä. Muun muassa Suomen vanhimmat ohranjyvät ovat löytyneet rinteestä, täällä on modernia sähköä ja voimalatekniikkaa ja Askalan koskessa on elinkeino ja kalastus. Näen Paimion valtavana kehitysmyllynä, Viri Teppo-Pärnä kehuu.
Myös Paimion asukkaat saavat kaksikolta suitsutusta.
– Täällä on ihania, omaperäisiä ihmisiä. Heti voisin nimetä 50 esille nousevaa ihmistä kaupungista, Teppo-Pärnä sanoo.
– Täällä on onnellisia ihmisiä, vaikka ei aurinko tietenkään aina paista, Soini Santala sanoo.
– Soikka liikkuu Paimiossa turvallisilla vesillä ja minä joskus vaarallisillakin. Välillä olen pelännyt käydä S-marketissakin asioimassa. Urheilua vastaan ei voi olla kukaan, Teppo-Pärnä nauraa.

Lue lisää 8.12.2015 lehdestä