Paloturvallista uutta vuotta

0

Varsinais-Suomen pelastuslaitoksen Paimion vastaava palotarkastaja Eerik Virtanen,

Voivatko ilotulitteet sytyttää tulipaloja?
– Ilotulitteista sattuneet tulipalot johtuvat niiden väärästä käytöstä. Räjähtänyttä ilotulitetta ei saa laittaa heti roskikseen, sillä se voi olla lämmin. Jos ilotulite ei räjähdä, jätä se maahan, äläkä kokeile uudelleen, ettei se paukahda silmille. Ilotulitteissa tulee myös aina noudattaa käyttöohjeita. Tosi järkevää ja coolia meininkiä on myös suojalasien käyttö. Silmäkirurgi ei kutsu, kun muistaa käyttää niitä.
Mitkä ovat ilotulitteiden ikärajat?
– Ilotulitteita saavat ostaa vain täysi-ikäiset.
Milloin raketteja voi ampua?
– Kello 18–02 välisenä aikana on lupa ampua niitä. Keskusta-alueilla on ampuminen kielletty, kuten esimerkiksi Turun keskustassa. Toinen vastaava on Naantalin puutalokortteli. Varsinais-Suomen pelastuslaitoksen sivuilta löytyy lisätietoa aiheesta.
Miten pelastuslaitos valmistautuu rakettimyyntiin?
– Pelastusviranomaiset tarkastavat ilotulitemyyntipaikat. Tarkastuksissa katsotaan, että myyjillä on myyntiluvat kunnossa. Heidän tulee olla käynyt kurssi, joka oikeuttaa heidät myymään raketeita. Sitten myyntipaikan pitää olla myös kunnossa. Alkusammutusvälineet tulee löytyä. Teemme myös pistokokeita ilotulitteisiin. Varastoinnin tulee olla myös asianmukaista. Myymäläkaapissa ilotulitteita saa olla 50 kiloa, myymälässä erillisessä varastossa 100 kiloa ja pihalla erillisessä kontissa 500 kiloa.