Ydinkeskustan rakennuksiin kaivataan asennetta

0

Lidlin ilmestyminen Paimion sisääntuloväylälle sekä Kairankulman vaihtuminen kerrostaloksi tulevat muokkaamaan melkoisesti Paimion keskustaa. Sauvossa torin laidalle on tulossa kerrostalo. Kaarinassa Kaarinatalo-hankkeen käynnistyminen, uudet kerrostalot Puntarinkadulla ja Kallenraitin kyljessä sekä uusi S-market Paraistentien alussa muovailevat uusiksi sen, mitä olemme tottuneet pitämään Kaarinan keskustana. Piikkiöön ei ole tulossa yhtä mullistavia muutoksia, mutta uusi paloasema valmistui hiljattain Hepojoentien varrelle ja kerrostaloa rakennetaan toiselle puolen keskustaa.
Muutokset ovat tervetulleita näiden kuntien keskustoissa, jotka rehellisyyden nimissä eivät ole niin edustavia kuin mihin niillä olisi mahdollisuus. Ulkopaikkakuntalaisten päivittelyä sekä Paimion, Sauvon, Kaarinan että Piikkiön taajama-alueiden kömpelyydestä on tullut kuultua usein.
Samaan aikaan jokaisessa niistä on viehättävyyttä ja omaleimaisuutta. Itse havahduin Paimion, Sauvon ja Piikkiön keskustojen kiinnostavuuteen jätettyäni auton tien sivuun ja kuljeskeltuani jalkaisin. Itse pidän siitä, minkälaista arvokkuutta ja historiallisen miljöön tuntua vanhan harmaakivikirkon sijoittuminen ydinkeskustaan tuo. Pikkukujat ja sopet sekä rakennusten ajallinen kerroksellisuus tekevät keskustoista houkuttelevia.
Kaarinassa seurakuntakeskus, sittemmin kirkko piilotettiin puiden taakse Hovirinnan puolelle. Seurakuntakeskusta ei rakennettu harmaakivikirkon kaltaiseksi maamerkiksi, ja ehkä hyvä niin. Toisaalta Kaarinassa ei ole ollut lainkaan maamerkkiä, minkä vuoksi keskustaa on ollut vaikea hahmottaa – ellei maamerkkinä pidä esimerkiksi kirjaston rakennusta, joka onneksi aiotaan nyt purkaa.
Sen sijaan Kaarinassa on otettu kiinnostavia askeleita uudisrakennuksissa. Juuri valmistuneiden ja valmistumassa olevien kerrostalojen arkkitehtuurissa on asennetta ja näyttävyyttä: mikä tahansa neliskanttinen purkki ei enää ole kelvannut. Samanlaista rohkeutta kaivattaisiin Paimion, Sauvon ja Piikkiön uusiin kerrostaloihin. ”Ajattomaksi” ja ulkonäöltään ”neutraaliksi” rakennettu kerrostalo on valitettavan usein se, joka kaikkein nopeimmin alkaa näyttää paitsi vanhentuneelta myös ankealta.