Punkki-ilta tiistaina Paimiossa; punkkihavaintoja tehty jo

0

punkkiUusinta tutkimustietoa punkeista on tarjolla tiistaina 5.4. kello 18 Paimion kirjaston lukusalissa, kun amanuenssi Ritva Penttinen Turun yliopistosta kertoo punkeista ja erityisesti puutiaisesta. Tilaisuuden järjestää Peimarin seudun ympäristöyhdistys, ja se on kaikille avoin ja maksuton.
Punkit levittävät ihmiseen kahta tautia: borrelioosia ja puutiaisaivokuumetta. Puutiaisaivokuumetta vastaan voi suojautua rokotteen avulla, mutta borrelioosin ehkäisyssä tärkeintä on peittävä pukeutuminen ja ihon tarkastelu päivittäin. Borrelioosi paranee antibiooteilla, kunhan purema hoidetaan heti alkuvaiheessa, mutta hoitamattomana tauti jatkuu ja muuttaa muotoaan.
Myös lemmikkieläimet on syytä tutkia päivittäin punkkien varalta, eikä lemmikkejä ole syytä päästää sänkyyn. Punkit hyppäävät helposti eläimestä ihmiseen.