Yllätyksiä, hilpeyden aiheita ja koskettavia tietoja

0

Takavuosina Harvaluodossa oli neljä kauppaa. Hampaita ei ollut tapana pestä. Lääkäri suositteli remmiä lapsen yökastelun lopettamiseksi.
Näitä muistoja tuli esiin Tupasvillan muisteluillassa, josta on juttu tänään tiistaina julkaistussa Kunnallislehdessä. Illassa pohdittiin, millaista oli elää 1940- ja 1950-luvun Piikkiössä.
Ensi perjantain Kunnallislehdestä voi lukea lisää tuttuja ja yllättäviä muistoja lehden levikkialueelta. Kotiin on tulossa lähes satasivuinen lukupaketti, joten juhlalehden läpi käymiseksi kannattaa nostaa jo valmiiksi jalat ylös ja varata keksipaketti viereen. Juhlalehdessä kerrotaan tarinoita Paimion, Sauvon ja Piikkiön menneisyydestä, nykyhetkestä ja tulevaisuudesta, ja muun muassa 10 paikallista 10-vuotiasta kirjoitti artikkeleita tulevaisuuden puolelta.
Kunnallislehden 100 vuotta on näkynyt pienimuotoisesti lehden palstoilla kuluvan vuoden alusta saakka. Itse olen tavannut läpi lehden vanhimpia numeroita ja kirjoittanut vuoden mittaan kustakin numerosta oman pienen artikkelinsa.
Vanhojen Kunnallislehtien läpikäyminen on ollut kiehtovaa ja edellyttänyt monenlaista salapoliisityötä. Kunnallislehti alkoi ilmestyä Suomen historian rankimpina vuosina, ja Suomen ja koko maailman historiaa on ollut jännittävää lukea Paimion pienen mikrohistorian kautta. Vastaan on tullut yllätyksiä, hilpeyden aiheita ja koskettavia tietoja.
Koska ihka ensimmäinen Kunnallislehti ilmestyi vasta toukokuun lopussa, olen tammi-, helmi-, maalis- ja huhtikuussa käsitellyt vain 99 vuoden ikäisiä lehtiä eli Kunnallislehtiä alkuvuodelta 1917. Toukokuun lopun jälkeen en kuitenkaan jätä vuotta 1917 kesken vaan käsittelen sitä rinnan vuoden 1916 numeroiden kanssa. Syynä on se, että Suomen itsenäistymisvuosi on niin mukaansatempaava, että en millään malta jättää vanhoja lehtiä käsistäni. Lisäksi Kunnallislehti ilmestyi ensimmäisen vuotensa alkuaikoina niin harvoin, että numeroista ei ole kunnolla jutun juureksi.
Tänään tiistaina julkaistussa Kunnallislehdessä kerrotaan partiotoiminnasta, josta myös 99 vuoden takainen Kunnallislehti kirjoitti pitkästi. Tiesitkö, mitä mieltä Venäjä on ollut suomalaisten partiosta ja miksi partiotoiminta alkoi Paimiossa virallisesti vasta 1937? Vastaukset löytyvät lehdestä.