Ensimmäinen tutkinto on vain välietappi

0

 

Datanomiksi Salon seudun ammattiopistosta valmistuva Milla Välke, 19, hakee suoraan jatko-opintoihin. Hän haluaa opiskella medianomiksi ja erikoistua mainonnan suunnitteluun. Tähtäimessä on opiskelupaikka Lahden muotoiluinstituutissa.
Datanomin opinnot hän tiesi välivaiheeksi jo alusta alkaen.
– Opettajat joustivat hienosti, vaikka oma mielenkiinnon kohteeni ei ollut ihan perinteisissä datanomin opinnoissa. Sain tehdä esimerkiksi erilaisia projektiopintoja mediaa ja mainontaa painottaen.
Salon seudun ammattiopiston datanomi-linja keskittyy luomaan valmiuksia erityisesti tietoteknistä tukea ja myyntityötä varten.

Moni jatkaa opintoja

Myös moni Milla Välkkeen luokkakaveri aikoo jatkaa opiskelua. Yhtenä syynä opintoinnokkuuteen voi olla vaikea työllisyystilanne.
– Työttömiä on paljon, ja alan töitä on vähän. Toki moni haluaa myös ihan syventää osaamistaan jollain erikoisalalla.
Välke valmistuu kiitettävin arvosanoin, ja opettajat kuvailevat häntä erittäin lahjakkaaksi ja ahkeraksi opiskelijaksi.
Hänenkin on ollut vaikea saada alan kesätöitä, joten kesä kuluu rakennussiivoojan työssä.

Kuukausi töissä Intiassa

Opintojen kohokohta oli työssäoppimisjakso Intiassa. Välke työskenteli kuukauden paikallisessa matkatoimistossa. Jakson mahdollisti Intia-verkosto, jonka kanssa Salon seudun ammattioppilaitos tekee yhteistyötä.
– Se oli mahtava reissu. Intian kulttuuriin ja toimintatapoihin tutustuminen oli mielenkiintoista. Esimerkiksi aikakäsitys oli väljä, asiat tapahtuivat aina muutaman tunnin sisällä. Kommunikaatio-ongelmia ei ollut, sillä lähes kaikki puhuivat ymmärrettävää englantia.
Välke ja muut Intia-verkoston kautta työharjoitteluun päässeet asuivat samassa hotellissa, mutta työskentelivät eri työpaikoissa.
– Meitä oli 15 hengen porukka eri aloilta. Mukana oli muutama merkonomi ja lähihoitajia. Olimme kaikki eri puolilta Suomea. Matkalle lähtijät valittiin hakemusten perusteella.

Milla Välke valmistuu perjantaina datanomiksi Salon seudun ammattiopistosta.