Lähihoitajan papereita täydentävät kokemukset Espanjasta

0

Turkulainen Krista Pohjola on valmistunut lähihoitajaksi Livian Kaarinan yksiköstä. Hän työskentelee koko kesän Esperi Caren saattohoitoyksikössä, mutta aikoo syksyllä hakea oman alan töitä, eli lasten ja nuorten hoidon ja kasvatuksen työpaikkoja.
Pohjola suunnittelee opiskelevansa vielä myöhemmin sosionomiksi. Lähihoitajaksi valmistumistaan hän ei ehtinyt juhlia, sillä kesätyöt alkoivat heti.
Kesätyö saattohoidossa kuulostaa rankalta, mutta paikka ja sen toimintatavat ovat tuttuja vastavalmistuneelle.
– Olen ollut täällä toisena opiskeluvuotena työssäoppimisjaksolla. Sen jälkeen olen tehnyt tänne keikkatöitä, ja nyt sain kesätöitä täältä, iloitsee Pohjola.
Pohjola pitää työssäoppimisjaksoja tärkeinä ammattiin opiskelevalle.
– Yleensä siellä tehdään ensivaikutelma. Sitä kautta voi löytyä vaikka työpaikka.
– Omalla kohdallani työssäoppimispaikat ovat olleet mahtavia. Olen tosi kiitollinen, että ne ovat ottaneet opiskelijoita.

Virikkeitä vanhuksille Espanjassa

Erikoisempi työssäoppimispaikka oli Espanjan Aurinkorannikolla toimiva kotihoitoyritys. Pohjola ja hänen luokkatoverinsa päättivät hakea itse itselleen työpaikan kuukaudeksi ulkomailta. Ensimmäisenä tärppäsi Fuengirolasta, jossa suomalainen yritys tekee vanhusten kotihoitoa. Opiskelijat työskentelivät vanhusten kotona ja järjestivät erilaista virikkeellistä ja luovaa ohjelmaa.
– Teimme kävelylenkkejä, pelasimme bingoa, leivoimme, jumppasimme. Oikeastaan ihan mitä vain keksimme.
Koulu avusti opiskelijoiden matkaa hieman, mutta työpaikka, asunto ja muut ulkomailla oleskeluun liittyvät asiat oli hoidettava itse.
– Voin suositella tätä kyllä kaikille. Se oli kasvattava kokemus. Tutustuimme omatoimisesti myös espanjalaiseen terveyskeskukseen ja apuvälinevuokraamoon, kuvailee Pohjola.

Krista Pohjola on valmistunut lähihoitajaksi ammattiopisto Liviasta.