Paimionlahdella ja Littoistenjärvellä sinilevää

0

Sinilevää on havaittu jo juhannusviikolla Lounais-Suomessa, tiedottaa Varsinais-Suomen ELY-keskus. Paimionlahdella sinilevähavainto tehtiin Genbölen uimarannalla Kemiönsaarella. Sisävesillä sinilevää on löydetty Littoistenjärveltä Kaarinasta. Myös Paraisilla ja Naantalissa on tehty sinilevähavaintoja.

ELY-keskuksen mukaan sinilevän esiintyminen sisävesillä on tälle vuodenajalle tyypillistä, mutta merialueilla levää on tänä vuonna keskimääräistä enemmän.

Jotkin sinilevälajit voivat olla myrkyllisiä, ja siksi uimista runsaasti sinilevää sisältävässä vedessä tulee välttää. Sinilevä saattaa aiheuttaa iho-oireita ja leväisen veden nielemisestä voi seurata pahoinvointia ja flunssan kaltaisia oireita. Silminnähden sinileväinen vesi ei sovellu myöskään juhannussaunaan löylyttely- ja pesuvedeksi, eivätkä mahdolliset sinilevämyrkyt tuhoudu vettä keittämällä.

Lemmikkieläinten omistajien tulisi olla varuillaan, sillä sinilevämyrkyt ovat eläimille yhtä haitallisia kuin ihmisillekin.

Levätilannetta sisä- ja rannikkovesialueilla voi seurata Järvi&Meriwiki -nettipalvelusta, johon vakioseurantapaikkojen ja kansalaisten levähavainnot päivitetään valtakunnallisesti. Varsinais-Suomen ELY-keskus ottaa vastaan levähavaintoja Lounais-Suomen alueelta (puh. 0295 022 530).