Pavunvarsi vie oikean ja väärän jäljille

0

DSC_0020Sauvon kesäteatterin ohjelmistossa on tänä kesänä nähtävissä Jaakko ja pavunvarsi. Väliajan kanssa hieman alle kaksi tuntia kestävä esitys saa ensi-iltansa perjantaina 8. heinäkuuta.
–  Aihe oli itselläni jo pitkään mietinnässä. Tänä vuonna vietetään vielä Sauvon elävän kulttuurin seura Selkun 30-vuotisjuhlaa. Selku on tunnettu kunnianhimoisista koko perheen esityksistä, jotka sopivat myös aikuisille, ohjaaja Tapio Väntsi kertoo.
Väntsin mukaan monella on varmasti jo etukäteen mielikuvia tarinasta, josta yleensä muistetaan Jaakon kohtaama jättiläinen sekä itse pavunvarsi.
– Itse mietin tarinassa olevaa varastamista, sillä Jaakko anastaa jättiläiseltä omaisuutta. Luimme tekstiä näyttelijäporukalla, ja erityisesti sen moraalittomuus nousi esiin. Tästä syystä yksi esityksen teema on oikein ja väärin tekeminen, joita käsitellään monessa eri yhteydessä.

Alun perin Englannista peräisin olevasta sadusta ei löytynyt valmista näytelmäsovitusta. Käsikirjoitus onkin valmistunut yhdessä työryhmän kanssa ja elänyt pitkään, lähes tähän päivään asti.
– Alkuperäisessä teoksessa Jaakko elää äitinsä kanssa maalaiskylässä. Meillä Jaakko ja hänen isänsä ovat puolestaan varkaita. Yksi esiin nouseva kysymys onkin, miten voimme vaikuttaa oikeaan ja väärään, jos olemme syntyneet olemassa olevaan tilanteeseen. Kyläläiset eivät meidän versiossamme myöskään asu maalaiskylässä, vaan kylä on suljettu sen kohtaaman tragedian takia, Väntsi kertoo.

Lue lisää 1.7.2016 lehdestä