Pitkäkestoisuus on liikkeessä tärkeää

0

Moni innostuu liikunnan lisäämisestä, mutta puhti voi jäädä lyhyeksi, kun liikkeelle lähdetään uuden vuoden lupausten, bikinikunnon tai kesän makkaroiden patistamana. Innostus lopahtaa – ja liikunta jää taas vähemmälle.
Lasten ja nuorten liikkumisessa korostetaan, että lasten pitäisi liikkua monipuolisesti ja aivan luonnostaan. Mielellään juurikin luonnossa, jolloin maasto auttaa hahmottamaan omaa fysiikkaa. Lasten liikkumisen pitäisi olla pyrähtelyä ja leikkisää puuhaa.
Sitten puhutaan työkuntoisuuden edistämisestä, säilymisestä ja siitä, että ikääntyvät selviävät terveempinä ja itsellisinä sitä pidempään, mitä parempi kunto heillä.
Kaikessa on kyse siitä, että liikunnalla on isoja terveysvaikutuksia iästä riippumatta. Pieni ihminen oppii ja kehittyy liikunnan kautta, aikuinen säilyttää fyysisen kunnon avulla työkykyä ja liikunta tukee myös psyykkistä terveyttä, ikääntyvä voi liikkumalla vaalia elämänlaatua ja pärjäämistään. Lukemattomia etuja siis.
LiPaKe Peimari-hankkeessa etsitään mikä tapa liikkua sopisi hänelle, joka ei ole löytänyt itselleen sopivaa liikuntamuotoa, mutta jonka ehdottomasti pitäisi liikkua terveydenkin takia enemmän. Se on selvää, että kun tässä onnistutaan, se on juuri sitä, mistä ennen sanottiin, että ”on kuin laittaisi rahaa pankkiin”. Sekä kyseisen henkilön että yhteiskunnan kannalta.

Loistava ajatus muuten, että liikuntavälineitä voi lainata kirjastosta. Ehdotan hankintalistalle vaikkapa kahvakuulia.

Elämänlaatu, terveys ja kyky selvitä sekä fyysisesti että psyykkisesti mahdollisimman hyvin elämässä eteenpäin ovat tähtäin, joka sopii kaikille.
On ehkä niin, että LiPaKe- työn käynnistyminen voi jossain kohden hämmentää ja yllättää. Joku voi vaikka loukkaantua, kun lääkärikäynnin yhteydessä nostetaan esiin myös ”liikuntaresepti” ja kannustetaan yhteyteen liikuntaneuvojan kanssa. Toivottavasti mahdollisimman moni ottaa asian kuitenkin juuri niin kuin se on, eli liikunta on hyväksi ja nyt on tarjolla yksilöllistä tukea siihen, että liikunnasta voi oikeasti tulla elämäntapa. Toivottavasti muistetaan myös se, että on yhä enemmän lapsia ja nuoria, joita voitaisiin kannustaa liikkeelle siinä missä vanhempiakin.