Skål!

0

Kuinka moni suomalainen hukkuu tänä kesänä? Kuinka monella heistä on alkoholia veressä?
Suomalaiset eivät pääse juhlatunnelmaan eivätkä osaa luoda sitä ilman alkoholia. Mikäli lasissa on oluen, siiderin, viinin tai viinan sijaan vettä tai limsaa, ihmiset istuvat yleensä hölmistyneinä paikoillaan eivätkä tiedä, miten olla ja mitä tehdä. Tunnelma jää latteaksi ja epävarmaksi, kuin kahvikutsuiksi, joihin kukaan ei halunnut.
Syy ei ole siinä, etteikö faktuaalisesti olisi mahdollista pitää hauskaa kuivin suin, vaan siinä, että suomalaisilta puuttuvat hyvät sisäiset mallit ja esikuvat. Alkoholittomien tilanteiden esimerkkejä löytyy vain sieltä, missä on ollut tylsää ja ikävää.
Onneksi uudella sukupolvella on jo uudet tavat. Tutkimusten mukaan yhä useampi nuori on raitis. Tämä tarkoittaa, että moni nuori on löytänyt tavat, joilla pitää hauskaa ja hullutella selvinkin päin. Jokainenhan tarvitsee välillä oikein kunnon rentoutumista, irtiottoa arkeen ja juhlavia tilanteita. Alkoholittomuuden ei kuulu tarkoittaa ankeutta.
Itselläni ei koskaan ole ollut vaikeuksia juhlia, hassutella tai rentoutua – tai nolata itseäni – ilman alkoholia. En ole tarvinnut kemiallisia stimulantteja uskaltaakseni puhua vieraiden ihmisten kanssa, tanssiakseni tai levätäkseni. Toisaalta yhdestä tilanteesta minultakin puuttuvat hyvät esikuvat.
Kun haluan juhlistaa uutta elämäntilannetta – uutta työpaikkaa tai muutoksia perhepiirissä – tai vaikkapa juhannusta, olen nauttinut siitä, että voin kaataa itselle ja puolisolle lasiin kuohu- tai punaviiniä ja istua hetkeksi, yhden lasin ajaksi alas pohtimaan ja tunnustelemaan asiaa. Lasillinen on pakottanut pois arjen rattaista, antanut selvän merkin: nyt on erityinen tilanne. En ole millään keksinyt, miten tämän voisi korvata jollain muulla. Vesijohtovesi tai yrttitee ei kelpaa, eikä pelkkä alas istuminen irrota oravanpyörästä.
Nuoremmat sukupolvet, miten te juhlistatte juhannusta tai uutta elämäntilannetta? Millä te katkaisette arjen harmauden? Jakakaa meille aikuisille tietonne – ehkä jonain päivänä juhannuksen kuolintilastoistakin tulee keveämpiä.