Valon ja tilan leikkiä

0

karjalainenPaimiolaistaiteilija Aapo Karjalaisen näyttely on esillä Paimion Kesäteatterin näytösten yhteydessä Lainamakasiinissa. Näyttelyn avajaispäivää vietettiin viime perjantaina samalla kun Niskavuoden Heta sai ensi-iltansa. Näyttely on avoinna aina samanaikaisesti esitysten kanssa.
Aapo Karjalainen on tehnyt lasitöitä jo pitkään.
– Tein aluksi muuta taidetta, kunnes löysin lasin. Ensin tein design-töitä, kuten pöytiä ja vitriinejä lasista, mutta sitten vähitellen siirryin lasitaiteen pariin. Ensi vuonna tulee 30 vuotta täyteen pelkän lasin kanssa, hän kertoo.
Ominaista Karjalaisen töille ovat neliskanttisessa tilassa olevat työt.
– Näissä on sisällä kolme lasia. Maalaan, painan ja piirrän niihin. Itse tilan tekeminen on vaativin vaihe, taiteilija kertoo.
Ideana töissä ei ole luoda kuvaa, vaan tehdä ilmava maalaus. Luontoon liittyvät ominaisuudet kiinnostavat Karjalaista. Yhdistämällä ohuita maalikerroksia, viivaa ja tiiviitä pintoja, luodaan kolmiulotteinen maalaus, jossa leikittelevät valo ja tila osana teosta.
– Olennaista on se, että pohtii erilaisia teknisiä ratkaisuja, miten homman saa toimimaan. Niiden miettiminen on kivaa. Pettymyksiäkin tulee työssä paljon, Aapo Karjalainen kertoo.
Yhden työn tekoon kuluu vaihteleva aika. Yleensä yksi teos valmistuu kuitenkin viikossa.

Lue lisää 5.7.2016 lehdestä