ELY: Paimio ei saa vaatia suojaetäisyyksiä tuulivoimaloille

5
Wind turbine encapsulated within an electric light bulb
ELY toteaa, että luvat tuulivoimaloille on myönnettävä, mikäli voimalat noudattavat maankäyttö- ja rakennuslakia.

Paimiossa on useaan otteeseen tehty valtuustoaloitteita, joissa on vaadittu kaupungin alueelle pystytettäville tuulivoimaloille merkittävän suurta suojaetäisyyttä asutukseen. Myös Paimion ympäristölautakunta on päätynyt vaatimaan suojaetäisyyksiä, jotka käytännössä estävät Huson–Pöylän tuulivoimapuiston rakentamisen.

Elokuussa Varsinais-Suomen ELY-keskus antoi kuitenkin lausunnon, joka kieltää tällaiset vaatimukset. Lue lisää 9.9.2016 lehdestä

5 KOMMENTIT

  1. ELY:n lausunnossa ei oteta edes kantaa itse aloitteeseen, ei kiellä mitään eikä itseasiassa voisikaan. Aloite koski kaikkea teollista tuulivoimarakentamista Paimioon ei pelkästään koskenut Huso-Pöylää. Eli kaupunginhallitus on tekemässä päätöstä asiassa, mitä ei ole edes olemassa??

    Lausunto on ohjeellinen eli kunta voi, jos haluaa, suojella kuntalaisiaan asettamalla suojaetäisyyden varovaisuusperiaatteen mukaisesti. Vastuu päätöksestä on aina viime kädessä virkamiehillä ja luottamushenkilöillä.

    Esimerkiksi Uudessakaupungissa ELY-keskuksen Kärpijoki kävi ennen asian käsittelyä neuvomassa kuntien päättäjiä, miten suojaraja olisi jotenkin lainvastainen. Uusikaupunki kuitenkin päätti asettaa kahden kilometrin suojarajan vastoin Kärpijoen lausuntoa. Tähänhän kunnilla on oikeus, koska niillä on kaavoitusmonopoli.

  2. Tuulivoimaloiden aiheuttama infraäänipäästö on vakava ongelma. Asian tulo julkisuuteen aiheuttaa paniikkia tuulivoimaa rakentavilla ja kannattavilla tahoilla. Siellä tiedetään, että asian selvitessä tuulivoimarakentaminen Suomessa loppuu kuin seinään. Myöskään viranomaiset, joiden hankkeita on pitänyt valvoa, eivät haluaisi asiaa myöntää. Kuka nyt haluaisi olla vastuussa terveyshaitoista ja siitä, että perheet ovat joutuneet jättämään kotejaan? Siksi ko. tahot yrittävät vain laittaa koko homman läskiksi. Kaikki asiallinen keskustelu terveyshaitoista pyritään leimaamaan hörhöilyksi, kateellisuudeksi, nuppivaivoiksi tai vaikka ydinvoima- tai öljyteollisuuden salajuoneksi.

  3. Toisin kuin lehti väittää, kaava ei vielä ole lainvoimainen, joten mikäänhän ei estä asettamasta suojarajaa, koska kunnilla on kaavoitusmonopoli. Esimerkiksi Porissa ja Ugissa otettiin suojarajat käyttöön, vaikka Porissa oli lainvoimainen tuulivoimakaava ja Ugissa jo suunnittelutatarveratkaisu kahdesta voimalasta.

  4. Niin, ei kuntakaan voi käyttäytyä ihan miten vaan, hyvä muistutus siitä. Jos on kehitetty hyvässä yhteistyössä tuulivoimahanketta, ei sitä voi parin pelotellun kunnanvaltuutetun takia ryhtyä lisäilemään jotain tarpeettoman suuria suojaetäisyyksiä.

Kommenttien lisääminen on estetty.