Maistelun kautta ruokarohkeaksi

0

Sauvon päiväkoti Hakkiskodossa ratkottiin torstaina kasvisaarteen arvoitusta. Paikalla oli Maa- ja kotitalousnaisten ruoka-asiantuntija Sanna Luoto. Kasvisaarteen arvoitus -tapahtuman tarkoitus oli herättää lasten sisäinen salapoliisi ja tutustua kasviksiin, marjoihin ja hedelmiin kaikkia aisteja käyttäen. Lapsesta saa ruokarohkean, jos aloittaa opettelun pienestä alkaen.
– Lapsen pitää antaa tutustua ruokaan omaehtoisesti, eikä pakottaa siihen. Mikäli lapsi ei halua heti maistaa jotain tiettyä, voi ruoan laittaa lautaselle ja antaa lapsen katsella, tunnustella ja haistella sitä rauhassa ennen maistamista. Tutun näköinen ja hajuinen ruoka herättää kiinnostuksen lopulta myös maistamaan, Sanna Luoto kertoo.
Luodon mukaan vanhoja käsityksiä tulee murtaa ruokapöydässä.
– On vanhentunut ajatus, ettei ruoalla saisi leikkiä. Juuri leikin kautta, eri aistien avulla ruokaan voi tutustua.
Myös päiväkodeissa tulisi kannustaa enemmän ruokarohkeuteen.
– Hankkeen tavoite on jalkauttaa asennetta päiväkoteihin. Jätämme yhden ruokarohkean salapoliisin työkalupakin tänne, jonka avulla lapset voivat ohjaajan kanssa tutkia ruoan värejä, muotoja ja koostumuksia. Ylipäätään ruokaan tutustuminen päiväkodeissa vaihtelee ja turha kiire ruokailutilanteessa voi haitata ruokakasvatusta. Toki myös aikuisten mielenkiinto aiheeseen vaikuttaa, Luoto kertoo.
Salapoliisina toimineet lapset saivat tapahtumassa lahjaksi suurennuslasit ruoan jatkotutkimuksia varten. Sanna Luoto toivoo, että tutkimusmatka jatkuisi myös kodeissa.
– Lapsi oppii syömään juuri sitä, mitä vanhemmat kotona tarjoavat. Vaikka päiväkodissa tarjottaisiin mitä, antavat vanhemmat esimerkin. Kotona pöytään tulisi kattaa laajasti eri makuja.
Luodon mukaan lapset eivät syö yleisesti ottaen tarpeeksi vihanneksia Suomessa.
– Päiväkodissa välipalalla voi olla tuorepala ja lounaan yhteydessä kasviksia pääruoan kanssa. Edes aikuiset eivät kuitenkaan syö riittävästi kasviksia, joten lastenkin kasvissyönti jää entistä vähäisemmäksi. Kasvisten syöntisuositus on kuusi oman nytkin kokoista annosta päivässä.

Lue lisää 16.9.2016 lehdestä