Paimiolainen perhe löysi vihreän papukaijan pihaltaan

0

Vihreä papukaija viihtyy puussa, ja ainakin tammenterhot ovat kelvanneet sille ruuaksi.

Paimiolainen perheenisä löysi lauantaina papukaijan pihaltaan. Maassa tammenterhoja syönyt lintu lensi puuhun, jossa sitä kävi ihmettelemässä muu perhe ja muutamat ystävät. Perheen äiti soitti Turun eläinsuojeluyhdistykselle, mutta ainakaan toistaiseksi kukaan ei ole tullut papukaijaa hakemaan.
– Papukaija on vihreä, se on varista isompi lintu ja sillä on pitkä pyrstö. Pyrstö on varmaankin noin 45 senttimetriä pitkä, kuvailee perheen tytär Noora Leino.
Leinon mukaan papukaijalla on punainen kaulus. Nettitietojen mukaan kyseessä voi olla kauluskaija, joille kasvaa yli kolmen vuoden iässä punainen kaulus.
– Asumme täällä maalla Tomerontiellä, eikä naapureilla ole papukaijoja. Meillä ei ole mitään tietoa, mistä lintu on tullut, kertoo Leino.
Hän sanoo, ettei heti uskonut juttua, kun hänen veljensä tyttöystävä latasi papukaijan kuvan perheen Whatsapp-ryhmään.
Papukaija on puussa istuessaan hiljaa, mutta pitää ääntä lentäessään. Puhetta papukaija ei viserrä.
– Äitini soitti myös lintuihmisille papukaijasta, mutta kukaan ei oikein uskonut, että meidän pihallamme on tällainen lintu, kertoo Leino.
Viimeksi perhe on kuullut linnun ääntelevän pihallaan sunnuntaina.


Papukaijat pärjäävät Suomen luonnossa jonkin aikaa, jotkut lajit sietävät jopa kovaa pakkasta, kertoo Lemmikkilinnut Kaijuli ry:n varapuheenjohtaja Jarmo Tuutti.
Kauluskaijat ovat Tuutin mukaan suhteellisen yleinen papukaijalaji Suomessa.
– Suomessa löytyy Tilastokeskuksen mukaan noin 4 000 lemmikkilintujen omistajaa, isoja papukaijoja on arviolta joillakin sadoilla harrastajille.
Tuutin mukaan säikähtänyttä papukaijaa on vaikea ottaa kiinni, paikallisista lintuharrastajista voisi olla tässä puuhassa apua.
Papukaijaharrastaja uskoo, että lintu löytää syysluonnosta ruokaa itselleen.
– Papukaijat syövät yleensä tuoreruokaa, mutta kaijalle voisi yrittää jotain siemeniä tarjota.

Papukaijat ovat arvokkaita lemmikkejä, jotkut lajit saattavat maksaa jopa tuhansia euroja.
– Kauluskaijan hinta on muutamia satoja euroja, arvioi Tuutti.