Vaaliväreilyä

0

Kuntavaalit käydään vasta ensi vuoden huhtikuussa, mutta ilmassa on jo nyt mukavasti poliittista värinää. Erityisesti Kaarinassa heilutellaan parhaillaan innokkaasti sanansäilää ja kalisutellaan sapeleita ryhmittymien kesken. Toivottavasti sama meno jatkuu vaaleihin asti – etenkin kun argumentointi on ainakin toistaiseksi ollut asiallista ja melko hyvin perusteltua.
Kuntalaisten on hyvä tietää – ja myös pitkin vaalikautta painaa mieleensä – mitä asioita ja millä tavoin kukin puolue ajaa. Ja toki paikallispolitiikkaa voi seurata henkilötasollakin. Yleensä aina, kun kyse on vähänkin merkittävämmästä asiasta, kertoo paikallislehti, miten yksittäiset valtuutetut ovat äänestäneet ja kuinka asiaa on valtuustosalissa kommentoitu.
Oli kyseessä iso tai pieni asia, voivat kuntalaiset/lukijat pohtia mielessään myös sitä, miten päättäjien kannat muodostuvat. Seuraako ryhmä automaattisesti johtajaa vai turvaudutaanko myös omaan ajatteluun. Osataanko ja halutaanko vastapuolta oikeasti kuunnella. Ja ohjaako kenties joku ulkopuolinen tekijä – henkilö tai intressi – päätöksentekoa taustalta. –Perttu Hemminki