Kesällä 1986 Sauvon kesäteatterin ensimmäinen näytelmä Kapslaukku esitettiin Seuralan pihalla Hannele Moilasen ohjaamana. Moilanen onkin ollut vahvasti Selkun syntymisen taustalla. Hän muutti veljensä Matti Moilasen kanssa nuoruusvuosinaan Sauvoon ja ihmetteli, mitä nuoriso tekee siellä vapaa-aikanaan. Vastaus kysymykseen kuului, ”ei mitään”. Seuran perustamiselle oli tarpeensa.
Selkun alkuidea syntyi jo kesällä vuotta aiemmin, kun Vahtistenmäellä nähtiin dramatisoitu historiallinen kavalkadi, johon oli koottu paikallisia teatterista innostuneita tekijöitä. Seuraavan kesänä osin samalla porukalla lähdettiinkin perustamaan Sauvoon omaa kesäteatteria. Omaksi yhdistykseksi Selku muotoutui hiukan myöhemmin, kun toimintaan tuli mukaan niin kuoroa, konsertteja kuin kulttuurimatkoja.
– Ei meillä ollut teatteriperinteitä tai muutenkaan osaamista, mutta into oli kova. Opiskelin musiikkia ja Hannele innosti minut säveltämään hänen ensimmäiseen ohjaukseensa. Ilman hänen intoaan tätä kaikkea ei olisi, Matti Moilanen kertoo.
Hän muistaa yhä elävästi Selkun nimenluomistilaisuuden.
– Kaikki Selkun aktiivit, jotka silloin olivat mukana, ovat edelleenkin toiminnassa. Aktiiveja meillä on tällä hetkellä kolmisenkymmentä, kun jäsenmäärä liikkuu 100-200 välillä.
Selkun toiminta ei jää pelkkään kesäteatteriin, vaikka se onkin ollut toimintamuodoista näkyvin. Historiassa on ollut teatteria myös talviaikaan, unohtamatta lasten- ja nuorten teatteria, konsertteja, keskustelutilaisuuksia ja muuta kulttuuritoimintaa.
Selku ponnahduslautana
Selkulaiset muistavat yhä ensi kertansa teatterin parissa. Sini Sarasmon debyytti lavalla tapahtui 12-vuotiaana Liisa Ihmemaassa -näytelmässä. Erityisesti Sarasmo muistaa, miten jännittävää oli nuorena tyttönä päästä tekemään teatteria aikuisten kanssa.
– Hyppyni teatterimaailmaan tapahtui, kun konttasin lavalla miehen hameen alta, hän nauraa.
Myös Anu Lehtonen-Sonkki muisti oman kauhuesityksensä.
– Esitimme Saustilassa kesäteatteria. Satoi ja ukkosti mielettömästi. Kysyimme yleisöltä tauolla, että jatketaanko, ja he halusivat nähdä esityksen loppuun. Sade jatkui, ja minun tuli esityksessä hukuttautua Saustilan pihassa olevaan uima-altaaseen. Mennessäni veteen, mikään paikka minussa ei ollut enää edes kuiva, Lehtonen-Sonkki nauraa.
Vahtisenmäellä on myös nähty aitoa, eikä pelkästään näyteltyä rakkautta.
– Robin Hood ja Maria-neito löysivät todellisessakin elämässä toisensa ja seuraavana kesänä näyttelivät Romeon ja Julian rooleja, Sini Sarasmo kertoo ja viittaa Wille Heinoon ja Hilda-Justiina Airolaan.
Selkulaiset nauravat ja vitsailevat, että tämä mahdollistaa seuran jatkumisen uusille sukupolville. Toisaalta heidän mukaansa ei ole pelkoa, että teatterin jäsenmäärä kuihtuisi. Lastenteatterin kautta tulee yhä uusia harrastajia vanhoista sauvolaisista tai sinne muuttaneista. Myös eri kaupungeista saapuu väkeä erinäisille kursseille.
Sauvon Kesäteatteri on ollut monelle myös paikka ponnistaa suurempaan. Selkun perustajajäsen Timo Väntsi on nyt turkulaisen Tehdasteatterin johtaja, lavastaja Teemu Loikas työskentelee Porin teatterissa, selkulaislähtöisiä teatteri-ilmaisun ohjaajia on valmistunut yhteensä neljä, yksi entinen selkulainen opiskelee Teatterikorkeakoulussa maisteriksi, ja joku laulaa oopperaa. Televisiostakin tuttu Kalle Lamberg muistaa haastatteluissa yhä mainita aloittaneensa näyttelemisen 6-vuotiaana Peer Gyntissä Sauvossa.
Sauvon Elävän Kulttuurin Seuran 30-vuotisjuhlinta on edennyt suureen pääjuhlaan, jota vietetään tänään ja huomenna Sauvon Seuralassa. Juhlaesitys Alussa oli kapsalkku sisältää katkelmia, musiikkia ja muistoja Selkun menneistä esityksistä livebändin säestyksellä. Kaikille avoin juhlaesitys on perjantaina 28.10. klo 19.00. Selkulaiset ja kutsuvieraat juhlivat saman esityksen äärellä lauantaina 29.10.