Kansanliikkeiden kaupunki tasapainoon?

0

Ylen verkkosivuilla on julkaistu oivaltavasti ja pilke silmäkulmassa laadittu Kuntatutka, josta yleisö voi käydä tarkastamassa oman kuntansa omaleimaisimpia piirteitä ja tulevaisuutta.
Sauvon sloganiksi on Kuntatutkassa valittu “Ei tuulivoimalle, kyllä jalkapallolle”. Tämä on kuva, joka Sauvosta on valtakunnan uutisiin peilautunut. Kunnan markkinavaltiksi ei nimetty mitään maaseutumatkailuun viittaavaakaan vaan jalkapallo: Peimari United on noussut sarjaportaita tiiviiseen tahtiin.
Kaarina määriteltiin hieman tylsästi “Kasvavaksi kehyskunnaksi”, jolla riittää vetovoimaisia ranta-, metsä- ja teollisuustontteja. Huomiota oli kiinnittänyt kuohuva kunnallispolitiikka: suurin puolue kokoomus on sortunut sisäisiin kiistoihin, ja vallan kahvaan on tarttunut muista valtuustoryhmistä koostuva seitsikko, joka kävelee virkamiestenkin yli.
Paimiolle Yle antoi leiman “Kansanliikkeiden kaupunki”. Nimitys aiheutti runsaasti hilpeyttä Kunnallislehden toimituksessa. Paikallislehdelle on tuttua se, että Paimiossa nousee poikkeuksellisen herkästi poru mistä tahansa, oli sitten kyseessä luonto-, kulttuuri- tai terveysarvot tai säästöt. Ylen esittelyssä kerrotaan myös, että Paimion valtuustokulttuuriin yhdistetään napakat kokoukset ja lyhyet puheet, mutta pinnan alla on alkanut porista talouden katastrofaalisen tilan vuoksi.
Yle joutuu todennäköisesti pian muuttamaan Paimio-esittelyään. Säästöt ovat viimein purreet, ja talous on pääsemässä tasapainoon. Toimittajana luin hämilläni kaupunginjohtaja Jari Jussinmäen ensi vuoden budjettiehdotusta: talousarviossa ei ollut mitään, mistä nousisi automaattisesti äläkkä.
Riidanaiheita Paimiosta löytyy varmasti jatkossakin, mutta talous näyttää niin yhtäkkisesti niin ruusuiselta, että valtuutetut eivät välttämättä uskalla edes hengittää, jotta puhuri ei kaataisi taloutta nurin. Vain pari kuukautta sitten kuluvalle vuodelle ennustettiin puolentoista miljoonan euron alijäämää, mutta nyt se on pienentynyt 600 000 euron suuruiseksi.
Antakaako tasapainoinen talous kentälle viestin, että nyt voi heittäytyä leväperäiseksi? Riskinä on myös, että Paimion säästöt olivat lyhytnäköisiä ja maksun aika on tulossa pian.