Kausi-influenssarokotetta saa jälleen

0

influenssa1Influenssarokottaminen on alkanut jälleen Paimio-Sauvon terveyskeskuksessa.
– Tällä hetkellä Suomessa ei ole vielä influenssaa joitain hajatapauksia lukuun ottamatta. Epidemiaa odotetaan alkuvuoteen. Rokotuksia annetaan eri virustyypeille, kuten influenssa A:ta ja sen eri variaatioita vastaan. Influenssa B tulee yleensä loppukeväästä ja kokee huippunsa vähän myöhemmin, johtava lääkäri Merja Laine kertoo.
Terveillä työikäisillä influenssa on usein korkeakuumeinen tauti, joka paranee kotihoidolla. Ikääntyneille, pitkäaikaissairaille ja raskaana oleville se voi kuitenkin olla vaikea tauti, joka vie nopeasti heikkoon kuntoon ja saattaa johtaa sairaalahoitoon. Riskiryhmiin kuuluvat saavat rokotteensa totuttuun tapaan ensin.
– Riskiryhmiin kuuluvat pienet alle 3-vuotiaat lapset ja yli 65-vuotiaat. Myös tiettyjen sairauksien takia voi kuulua riskiryhmään. Raskaana olevat, varusmiehet ja sosiaali- ja terveysalan henkilöstö kuuluvat mukaan riskiryhmän joukkoon, Laine kertoo.
Paimion terveyskeskuksessa ollaan oltu tyytyväisiä viime vuoden alueellisiin rokotustilastoihin.
– Yli 50 prosenttia yli 65-vuotiaista rokotettiin. Samoin lapsista 32 prosenttia sai rokotuksen, kun valtakunnan tasolla lukema oli 24 prosenttia, Merja Laine kertoo.
Hänen mukaansa tilastollisesti rokottaminen kannattaa.
– Kävimme THL:n järjestämässä rokotuskoulutuksessa läpi tilastoja. Siellä kävi ilmi, että rokotetut sairastuvat vähemmän influenssaan kuin rokottamatta jättäneet. Ero näiden välillä oli merkittävä.
Laine antaa myös kiitosta fiksuille abiturienteille.
– Keväällä ylioppilaskirjoitusten aikaan eletään influenssaepidemian huippua. Monet abit ottavat syksyllä tunnollisesti rokotteen, jotta eivät kirjoitusten aikana ole kipeänä.

Lue lisää 18.10.2016 lehdestä