Luulitko jo tuntevasi Paimion parantolan?

0
Jonas Malmberg ja Tommi Lindh Helsingistä toivat Paimion parantolasta kertovan näyttelyn Paimion kaupungintalon näyttelyparvelle.

Osastonhoitajat asuivat Paimion parantolassa potilaskäytävien päässä. Heidän lähelleen sijoitettiin sairaimmat potilaat, jotta hoitajat havahtuisivat apuun myös öisin. Päärakennuksen parvekkeet, jotka näkyvät useimmissa valokuvissa Paimion parantolasta, eivät kuuluneet sairaalaan, vaan ne olivat hoitajien yksityisasuntojen parvekkeita.

Tämä ja moni muu kiinnostava yksityiskohta Paimion turberkuloosiparantolan historiasta käy ilmi Paimion kaupungintalon näyttelyparven uusimmasta näyttelystä, joka avataan uuden vuoden aattona.

“Paimion parantola – ilmaa, valoa ja terveellisyyttä” -näyttelyn ovat koonneet Alvar Aalto -säätiön johtaja Tommi Lindh ja arkkitehti Jonas Malmberg. He ovat olleet mukana laatimassa myös tammikuussa julkaistua hallintasuunnitelmaa, johon saatiin rahoitus yhdysvaltalaisen Getty-säätiön Keeping it Modern -hankkeesta.

Malmberg kertoo, että hän oli kuvitellut parantolan olevan hänelle jo läpeensä tuttu. Projektissa tuli kuitenkin runsaasti täysin uutta tietoa. Lue lisää 30.12.2016 lehdestä