Tom of Finland -näyttely on osa Suomi 100 -ohjelmaa

0

Wäinö Aaltosen museossa Turussa juuri avautunut näyttely Touko Laaksosesta alias Tom of Finlandista keskittyy musiikkiin ja miehiin.

Musiikki oli yksi Laaksosen suurista rakkauksista. Nuori Touko lauloi hyvin, ja sodan jälkeen hän meni opiskelemaan Sibelius Akatemiaan. Kansainvälisesti hänet kuitenkin tunnetaan homoeroottisen taiteen pioneerina.

Näyttelyssä muistutetaan, että  Laaksosen elämäntarina on myös pala 100-vuotiaan itsenäisen Suomen kertomusta. Laaksonen syntyi Kaarinassa Tarton rauhan solmimisvuonna 1920. Hän oli 12-vuotias Mäntsälän kapinan aikoihin, kirjoitti ylioppilaaksi talvisodan varjossa ja aloitti keväällä 1940 asepalveluksensa, joka venähti lähes viiden vuoden mittaiseksi jatkosodan syttyessä kesällä 1941. Hänet kotiutettiin 4. luokan Vapaudenristillä palkittuna luutnanttina 17.11.1944.

Kerrotaan, että muun muassa Village Peoplen jäsenet ja Freddie Mercury ottivat Touko Laaksosen piirroksista innoitusta ulkoiseen olemukseensa.