Laskiaisena tehdään taikoja naisten töiden puolesta

0

Ennen vanhaan laskiaisena tehtiin taikoja, joilla varmistettiin tulevan kesän satoa. Taiat liittyivät ennen kaikkea naisten töihin ja askareisiin, kuten pellavan, hampun, lantun, nauriin, herneen ja pavun viljelemiseen tai villaan ja karjanhoitoon. Vastaavasti joulun taioissa oli keskitytty miesten töihin, kuten peltoviljaan ja hevosiin.
Naisten askareet näkyvät myös sata vuotta sitten Paimiosta kerätyissä ja perjantain 24.2.2017 Kunnallislehdessä julkaistuissa laskiaishuudoissa. Pulkkamäessä huudeltiin pitkiä pellavia sekä valtavia lanttuja ja kaalinkeriä. Huonot pellavat manattiin Husoon, turhat Tupilaan ja laihat Laaksoon.
Mitähän nykynaiset voisivat kajauttaa pulkkamäessä? Varsin harva kasvattaa enää kotipihallaan pellavia tai lanttuja.
Tilastokeskuksen mukaan suurimpia naisammattiryhmiä ovat tällä hetkellä hoiva- ja hoitoalan ammatit, kuten lähihoitajat, sairaanhoitajat ja lastenhoitajat. Näillä aloilla yli 90 % työntekijöistä on naisia. Pulkkamäessä nykynaiset voisivatkin huutaa näin:

Liu liu lapsii,
kilttei ja kultasii.
Simmottii vanhuksii
kon ei yhtään kiukuttele.
Kakkavaipat naapuriin,
ilkivalta iseille,
joku muu siivoo kuin minä!

Nykynaiset voivat myös harjata laskiaissunnuntaina hiuksiaan vanhaan tapaan lukuisia kertoja. Pitkien pellavien sijaan toiveena on pitkiä työuria sote-mullistuksen keskellä.
P.S. Sata vuotta sitten suosituin paikallinen laskiaishuuto ei sovi lasten suuhun. Se julkaistiin torstaina Kunnallislehden Facebook-päivityksessä. Hauskaa laskiaista!